FOTO: null

Funkcija glavnog disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH, za koju se bori osam kandidata, mogla bi da postane novi trofej SDA, čime bi Bošnjaci zaokružili proces preuzimanja kontrole nad svim važnim pravosudnim institucijama

Kandidati za glavnog disciplinskog tužioca su, kako saznajemo od izvora bliskog pravosuđu, Alena Kurspahić, Hasan Pleh, Mirza Hadžiomerović, Jasmina Kulenović, Adin Hidić, Milana Popadić, Branka Mijatović i Jurica Babić.

Kurspahićeva, koja je trenutno vršilac dužnosti glavnog disciplinskog tužioca, je favorit SDA i karta te stranke za potpunu kontrolu pravosuđa.

- Kurspahićeva je favorit SDA i to može da se vidi i u federalnim medijima. U toj stranci grčevito se bore za tu funkciju. Ako je dobiju, SDA bi potpuno kontrolisala kompletno pravosuđe na nivou BiH. To znači da bi svi iz SDA, koji bi trebalo krivično da odgovaraju po raznim osnovama, dobili zaštitu. S druge strane, imali bi uticaj na istrage protiv svojih političkih rivala - rekao je naš izvor.

Nacionalni disbalans očigledan je u Kancelariji disciplinskog tužioca VSTS-a, gdje su svi članovi pripadnici bošnjačkog naroda.

Slična je situacija i u Sudu BiH koji je "očišćen" od Srba, a na rukovodećim pozicijama je tek poneki Hrvat.

- Ne može se dozvoliti da u pravosudnim institucijama na nivou BiH nema predstavnika jednog konstitutivnog naroda, a da, istovremeno, predstavnici iz reda ostalih budu na dvije najvažnije funkcije. To su bili suspendovani glavni tužilac BiH Goran Salihović i bivši glavni disciplinski tužilac Arben Murtezić - rekao je naš sagovornik.

Murtezić je sa te dužnosti razriješen na sopstveni zahtjev krajem maja, jer je dobio drugo radno mjesto.

Zakonom propisana konkursna procedura izbora novog glavnog disciplinskog tužioca trebalo je da bude sprovedena i prije ostavke Murtezića za koju se znalo mnogo prije nego što je do nje i došlo, ali i pored tog propusta, članovi VSTS-a ne žure sa izborom njegovog nasljednika.

Izbor

U VSTS-u su rekli da rokovi za sprovođenje postupka izbora glavnog disciplinskog tužica nisu propisani.

Naveli su da, na osnovu dosadašnjeg iskustva, postupak izbora i imenovanja državnih službenika može potrajati nekoliko mjeseci.

Kandidati

*Alena Kurspahić, v. d. glavnog disciplinskog tužioca

*Hasan Pleh, bivši šef kabineta glavnog tužioca Tužilaštva BiH

*Mirza Hadžiomerović, disciplinski tužilac

*Jasmina Kulenović, bivši član VSTS-a

*Adin Hidić, sudija

*Milana Popadić, pomoćnik ministra pravde BiH i član VSTS-a

*Branka Mijatović, pravnik

*Jurica Babić, sudija Opštinskog suda u Livnu

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )