FOTO: InfoBijeljina

Dom zdravlja Bijeljina za ovu sezonu planirao je 1.000 doza vakcina protiv gripe za pacijente koji su oslobođeni plaćanja vakcine, koliko im je Institut za javno zdravstvo Republike Srpske i dostavio, potvrdila je za portal InfoBijeljina Milka Mrđa, stručni saradnik za odnose s javnošću u Institutu.

Prema njenim riječima, pacijenti koji su oslobođeni plaćanja vakcine protiv gripa mogu se vakcinisati u pripadajućim domovima zdravlja. 

Plaćanja vakcine oslobođeni su pacijenti na hemodijalizi i osobe sa transplantiranim bubregom, pacijenti koji boluju od šećerne bolesti na insulinskoj terapiji, pacijenti koji su liječeni kardiohirurškim metodama liječenja i pacijenti sa ugrađenim stentom.

Na ovom spisku su i pacijenti kojima je rađena balon dilatacija, pacijenti kod kojih je rađen bajpas, lica sa ugrađenim vještačkim valvulama, te osobe sa ugrađenim pejsmejkerom.

Vakcinu ne plaćaju ni HIV pozitivne osobe i pacijenti oboljeli od AIDS-a, djeca liječena od reumatske groznice sa promjenama na srcu i djeca oboljela od cistične fibroze pluća.

Svi zaposleni na infektivnim klinikama/odjeljenjima i jedinicama intenzivne medicine mogu da dobiju besplatnu vakcinu, kao i osobe koje boluju od mišićne distrofije i multiple skleroze, te osobe koje su završile sa prijemom hemoterapije i trenutno nemaju kliničkih znakova bolesti. Na spisku su i domovi za lica sa posebnim potrebama.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )