FOTO: null

Od katastrofalnih i nezapamćenih poplava koje su zadesile Semberiju u maju 2014. godine urađeno je mnogo. Prije svega na sanaciji riječnih nasipa kao i na gradnji drugih koji nisu ni postojali.

Za nepune dvije godine kompletan savski nasip je rekonstruisan u dužini od 5 km, u  pitanju su dvije dionice, Visoč 1,5 km i proširenje oko 3,5 km na Rači, za čije rekonstruisanje su korištena sredstva iz kredita IRB-a izjavio je pomoćnik direktora Javne ustanove "Vode Srpske" Slaviša Savić.  

On je naveo da sadašnji nivoi na rijeci Savi nisu ni blizu kritičnog nivoa i da je savski nasip dužine oko sto kilometara u Republici Srpskoj na prihvatljivom nivou pouzdanosti. 

Prema Savićevim riječima, uprkos tome što je Semberija ravničarsko područje i pod visokim poplavnim rizikom od spoljnih voda, od  visokih vodostaja rijeka Save i Drine, ni do danas nije izgrađen nasip na lijevoj strani rijeke Drine, koji bi štitio cijelu Semberiju. Prema Savićevim riječima za izgradnju ovog nasipa su obezbjeđena finansijksa sredstva u iznosu od 13 miliona dolara iz kredita Svjetske banke. 

On dodaje da je u toku izrada glavnog projekta i očekuje se da će u toku ove godine biti urađena eksproprijacija od strane Gradske uprave, te se očekuje da radovi na prvoj sekciji od Janje do Pavlovića puta, na izgradnji Drinskog nasipa u dužini od 30 km započnu tokom 2017.godine. Tek tada se može reći da će Semberija u potpunosti biti sigurna i zaštićena ističe Savić.

On kaže da trenutno opasnost može da postoji u naseljima koja su bila ranije ugrožena od rijke Drine, i dodaje da su do sada ova područja štićena tako što su građeni privremeni nasipi kao što je nasip na području Orlovog polja koji je finansiran iz sredstava Fonda solidarnosti RS.

On je dodao da urbani dio Bijeljine sigurno nije ugrožen u trenutnom stanju hidrološke i meteorološke prognoze te da da prognozirane padavine od 30 do 40 litara za naredna tri dana ne mogu da izazovu ekstremne poremećaje na rijeci Drini.

Da je Semberija zaštićena od visokih vodostaja rijeka Save i Drine, možemo reći tek kada se pored izgradnje Drinskog nasipa uradi i rekonstrukcija Majevičkog obodnog kanala.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )