FOTO: null

BANJALUKA – Direktori najvećih javnih preduzeća u RS – „Željznica RS“, „Elektroprivrede“ „Šuma“ i „Pošta Srpske“ pored izvršnih direktora, imaju i čak 13 savjetnika, za čije bruto plate godišnje potroše oko 400.000 KM, otkriva portal CAPITAL.ba.

Plate savjetnika se kreću od minimalno 1.400 KM pa do 1.980 KM, koliko košta savjetovanje direktora “Šuma” Riste Marića.

Najviše savjetnika, po četiri, imaju generalni direktori ŽRS i „Pošta Srpske“ Dragan Savanović i Jasminka Krivokuća, ali im njihovi savjeti očito nisu pomogli da ova preduzeća počnu pozitivno poslovati.

U „Željeznicama RS“ za CAPITAL su potvrdili da direktor ima četiri savjetnika, ali nisu željeli da kažu kolika je njihova plata niti ko su oni.

„Podaci o visini plata savjetnika u ŽRS, u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama smatraju se „ličnom informacijom“ koje „Željeznice RS“ u skladu sa članom 8 utvrđuju kao izuzetak od dostavljanja, što je povezano i sa članom 136 Zakona o radu gdje je utvrđeno da pojedinačne isplate plata, naknada i drugih primanja nisu javne“, kazali su u ŽRS koje su ubjedljivo najveći gubitaš među javnim preduzećima u RS.

„Željeznice RS“ imaju i dva izvršna direktora koji su trenutno, kao i direktor, u v.d. mandatu.

U „Poštama Srpske“ rekli su da imaju zaposlena četiri savjetnika uprave, sa mjesečnim primanjima od 1.427 KM, ali nisu naveli njihova imena.

Velika prašina u javnosti se podigla prošle godine kada je objavljeno da direktorica „Pošta“ Jasminka Krivokuća ima čak sedam savjetnika.

Krivokuća je tada rekla da se radi o bivšim izvršnim direktorima koji su imenovani na tu funkciju kao prelazno rješenje, dok se ne imenuje nova uprava. Kazala je i da će novi izvršni direktori morati za svog prethodnika da nađu radno mjesto i da će im prestati mandat savjetnika.

Pored četiri savjetnika, „Pošte Srpske“ trenutno imaju i četiri izvršna direktora.

Ni u „Elektroprivredi Srpske“ nisu otkrili imena savjetnika direktora Željka Kovačevića, ali  su naveli da imaju dva savjetnika čija ugovorena mjesečna plata iznosi 1.960 KM. Ovo javno preduzeće ima četiri izvršna direktora i zamjenika direktora.

Za razliku od navedenih preduzeća, u „Šumama RS“ ne kriju imena savjetnika. Za CAPITAL su u ovom javnom preduzeću rekli da direktor Risto Marić ima tri savjetnika, a među njima je i bivši direktor Dragan Grabovac koji sada na poziciji savjetnika ima platu od 1.980 KM.

Marića savjetuje i Miljan Vidić i to za 1.597 KM mjesečno, te Mikajlo Mitrović čija plata iznosi 1.400 KM. „Šume“ imaju i pet izvršnih direktora.

U „Autoputevima RS“ i „Putevima RS“ su rekli da direktori nemaju savjetnika.

Sindikati: Klasično uhljebljavanje političkih kadrova

I dok u upravi preduzeća, očigledno smatraju da su savjetnici potrebni, pa ih zbog toga i imenuju, u sindikalnim organizacijama tih preduzeća preovladavaju suprotni stavovi.

Predsjednik Samostalnog sindikata transportne djelatnosti „Željeznica RS“ Zlatko Marin rekao je danas za CAPITAL da nema potrebe za toliko savjetnika u ŽRS s obzirom na to da ovo preduzeće ima i izvršne direktore.

„To su izmišljena radna mjesta da se udome pojedini ljudi. Bivši izvršni direktori su sada neki savjetnici. Osim tih savjetnika postoji i dosta nekih koordinatora, za koje, takođe, smatramo da su izmišljena radna mjesta kako bi se udomili stranački ljudi. Mi smo bili za opciju da se ta radna mjesta ukinu, a ne da se ukidaju radnička mjesta na uštrb ovih izmišljenih. Ta mjesta će se sigurno i ukinuti, ukoliko Svjetska banka bude uključena u restrukturiranje ŽRS kako je to planirano, jer oni ne poznaju takva radna mjesta“, rekao je Marin.

Predsjednik Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira RS Vlado Pavlović kaže za CAPITAL da se, prema podacima Sindikata, na platnom spisku „Šuma RS“ nalazi čak devet savjetnika, a da je taj broj jedno vrijeme bio i dvocifren.

„Ko su ti savjetnici, gdje su i šta rade, mi ne znamo. Ali, imamo podatak da se nalaze na platnom spisku. Znam samo da je Dragan Grabovac u „žutom sindikatu“ direktora Riste Marića koji on formira i da plaća članarinu za njih“, tvrdi Pavlović.

S druge strane, Marić odbacuje Pavlovićeve tvrdnje i kaže da on ima tri savjetnika i da su njihova imena poznata.

„Oni se na ovoj funkciji nalaze od kada sam ja direktor „Šuma“. Vlado Pavlović je često iznosio netačne informacije, kao što je slučaj i sada. Dakle, ja imam tri savjetnika. Vrlo lako je moguće provjeriti da li i koliko ima savjetnika“, rekao je Marić.

Bivši direktori kao zamjenici i savjetnici

Bivši direktor „Šuma RS“ Dragan Grabovac koji je, nakon smjene, postao savjetnik novog direktora, nije usamljen primjer „kompenzacije“ izgubljenog radnog mjesta.

Tako je bivša direktorica „Elektroprivrede RS“ Branislava Milekić, nakon što joj istekao mandat na toj poziciji, imenovana za zamjenika Željka Kovačevića.

Ovakvi primjeri nisu specifični samo za javna preduzeća već i za ustanove i agencije u RS, a jedan od najsvježijih primjera je imenovanje bivše direktorice Agencije za bankarstvo RS Slavice Injac i njenog zamjenika Dragana Serdara za savjetnike novoimenovanog direktora Agencije  Radeta Rastoke.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )