FOTO: InfoBijeljina

Visoke cijene goriva natjerale su vozače da na sve načine pokušaju da uštede. Mnogi zbog toga voze manje i posežu za alternativnim metodama prevoza kako bi smanjili troškove vezane uz automobil. Kako biste to izbjegli poslužite se jednostavnim trikovima kojima ćete i na samom automobilu uštedjeti značajnu svotu novca.

Neki od načina su da isključite klima uređaj i vodite računa o ispravnom pritisku u gumama, jer se godišnje tako može uštedjeti i do 500 maraka.

Klima uređaj je danas nezaobilazan dio opreme u svakom modernom automobilu, ali realno gledano, on nam je rijetko kada zaista neophodan. 'Paklene vrućine' svake godine traju samo nekoliko sedmica, sve ostalo je moguće preživjeti i bez klima uređaja koji, u zavisnosti od automobila, može da troši i više od dvije litre goriva na 100 kilometara.

Povećana potrošnja zbog tog uređaja posebno je izražena u gradu i u automobilima sa zastarjelim tipovima ručnih klima uređaja. Dodatno znojenje u njima itekako se isplati. Ali i spušteni prozori takođe 'troše' gorivo. Oko 0,2 l/100 km pri 80 km/h.

Veliki potrošač goriva su i gume, prije svega zbog nedovoljno pritiska u njima. Istraživanje koje je proveo "Bridgestone" pokazuje da se svake godine u zemljama Evropske unije zbog preniskog pritiska u gumama potroši nevjerovatnih 5 milijardi evra goriva. Još pesimističnija studija jednog škotskog vulkanizerskog lanca govori o 1,2 milijarde izgubljenih evra godišnje samo u Velikoj Britaniji. U zavisnosti od pritiska, vrsti guma i automobila, nedovoljno naduvane gume mogu koštati od pet i 15 odsto više goriva.

Pametnim korištenjem klima uređaja, ili potpunim odustajanjem od njegovog korištenja te redovnom provjerom pritiska u gumama vozač prosječnog automobila može da uštedi oko 1,5 litara goriva na 100 kilometara. Na godišnji prosjek oko 15 hiljada kilometara to je 225 litara. Ušteda je to 'koja se osjeti'.  Takođe, osim ekonomičnog korištenja klima uređaja i pravilnog 'pumpanja' guma, male količine goriva mogu da uštede i redovne promjene potrošnih dijelova poput ulja, filtera i svjećica, a i do pet odsto manje goriva auto će trošiti ako sa krova skinete bilo kakve nosače.

Usto, u vožnji je pametno razmišljati unaprijed prilikom dolaska na raskrsnicu ili u krivine te minimalno koristiti kočnicu ili gas, odnosno treba se potruditi zadržati što veću brzinu kretanja pri ulasku u krivinu (naravno u situacijama i ikrivinama koje to dozvoljavaju), kako bi se pri izlasku iz nje potrošilo što manje goriva na ubrzanje.

Za kraj, u otvorenoj vožnji ili na autoputu preporučuje se korištenje tempomata, koji će održavati konstantnu brzinu i potrošnju goriva. Ipak, radi bolje potrošnje, ne preporučuje se njegovo korištenje na uzbrdicama.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )