FOTO: null

Predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić zadužio je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da hitno reaguje nakon informacija o ponovnom aktueliziranju pitanja odlaganja radioaktivnog otpada na lokaciji koja se nalazi

Tim povodom, ministar Mirko Šarović će održati hitan sastanak s nadležnima iz Republike Hrvatske kao i s entiteskim ministarstvima te pripremiti informaciju s zaključcima za sljedeću sjednicu Vijeća ministara BiH.

U skladu s evropskom Konvencijom o procjeni uticaja na okolinu prekodržavnih granica, Republika Hrvatska trebala je obavijestiti BiH o aktivnostima vezanim za izbor Trgovske gore kao lokacije za odlaganje radioaktivnog otpada i aktivno učestvovati u postupku procjene uticaja na okolinu, što u ovom slučaju nije učinjeno, navodi se u saopćenju iz Kabineta predsjedavjućeg Zvizdića.


Usvojen Izvještaj o izvršenju Budžeta

Savjet ministara Bosne i Hercegovine usvojio je Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period januar - juni 2015. godine, koji će Ministarstvo finansija i trezora dostaviti Predsjedništvu BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Ukupno ostvareni prihodi, primici i finansiranje na raspolaganju institucijama BiH u predmetnom periodu iznose 523.910.053 KM ili 55 posto u odnosu na planirana sredstva za ovu godinu. Od toga 481.302.772 KM su ostvareni prihodi i podrške za finansiranje institucija, i to: prihodi s Jedinstvenog računa UIO-a za finansiranje institucija BiH (367.704.162 KM), neporezni prihodi (105.402.453 KM), tekući transferi iz inostranstva (7.869.768 KM) i transferi od drugih nivoa vlasti (326.389 KM).

Institucije BiH su nastavile s mjerama štednje u vezi s bruto platama i naknadama troškova zaposlenih, a ostvarene su i dodatne uštede na materijalnim troškovima. Osim toga, donesen je moratorij na zapošljavanje u institucijama BiH, osim u izuzetnim slučajevima koje mora odobriti savjet ministara BiH. U tom smislu, institucije na nivou BiH su ispunile sve dogovorene uslove iz Pisma namjere za realizaciju stand by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )