FOTO: null

Odloženo izjašnjavanje o navodnom kršenju prava Bošnjaka na slobodno korišćenje i upotrebu “bosanskog jezika” u RS

Savet ministara BiH nije se u utorak izjašnjavao o tvrdnjama o kršenju prava Bošnjaka na slobodno korišćenje i upotrebu "bosanskog jezika" u RS.

- Izjašnjavanje je odloženo jer želimo da se prikupe svi relevantni podaci - izjavio je u p u Sarajevu Dragan Mektić, ministar bezbednosti BiH, posle sednice Saveta ministara. - Odložili smo izjašnjavanje za izvestan period kako bi mogle biti dostavljene primedbe na informaciju, na pojedine kvalifikacije u njoj.

Mektić je dodao da je institucija ombudsmana u BiH obavezna da dostavi svoje mišljenje u vezi sa problemom jezika bošnjačkog naroda koji se, istakao je, odražava na decu.

On je pozvao Ministarstvo prosvete i kulture RS da dostavi svoj stav u vezi sa ovom informacijom.

- S obzirom na to da je obrazovanje isključiva entitetska nadležnost, onda Ministarstvo treba da dostavi svoju informaciju u kojoj će navesti silne razgovore i pregovore koje su imali o tom pitanju i na kraju svoj definitivan stav - zaključio je Mektić i podsetio da bi Savet ministara BiH informaciju o jeziku trebalo da dostavi Parlamentarnoj skupštini BiH.

Inače, Ustavni sud BiH je 26. maja ove godine odbacio zahtev Safeta Softić iz SDA da se utvrdi da li je protivustavno u Srpskoj nazivati jezik Bošnjka, bošnjačkim kako stoji u Ustavu Republike Srpske.

Ustavni sud BiH je zahtev odbio kao neosnovan.

Inače, roditelji bošnjačkih đaka iz okoline Srebrenice pre godinu dana pokrenuli su ovu priču. Oni su negodovali što se njihovoj deci koja se školuju u Republici Srpskoj kao maternji jezik u knjižice upisuje bosanski jezik, a ne bošnjački.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )