FOTO: pixabay

Ako ste mislili da se tvrdokornih mrlja od kamenca možete riješiti samo uz pomoć sredstva punog hemikalija, varate se. Vaše kupatilo i kuhinja mogu potpuno zablistati uz sto posto prirodno sredstvo protiv kamenca koje će ukloniti kamenac sa slavina, sudopera, iz wc šolje i tuš kabine ili kade.

Tokom vremena kamenac, naslage od tvrde vode, prljavština i minerali iz vode nakupljaju se u sudoperu i na slavinama i stvaraju bijeli talog. Kako bismo se svega toga riješili, često posežemo za sredstvima protiv kamenca koji posao ne obave kako treba. Razočarani, ne vjerujemo da nam je rješenje pod nosom. Naime, sve navedene ružne naslage možete ukloniti uz prirodno sredstvo protiv kamenca na bazi alkoholnog sirćeta Osim što djeluje i protiv najtvrdokornijih mrlja, ovo sredstvo ne djeluje štetno za okolinu pa je i odlično rješenje ako želite učiniti nešto više za očuvanje prirode.

Recept za prirodno sredstvo protiv kamenca:
- alkoholno sirće
- krpa
- spužvica za suđe
Postupak:
Uzmite suvu krpu i dobro obrišite područje koje ćete tretirati protiv kamenca. Ne bi smjelo ostati nimalo vode.

Ulijte alkoholno sirće u posudicu i u njega namočite krpicu. Krpu položite na mjesto pogođeno kamencom pa je još dodatno prelijte alkoholnim sirćetom.

Ostavite krpu natopljenu kamencom da odstoji sat vremena, a nakon toga je odložite te spužvicom za pranje suđa dodatno istrljajte kako biste uklonili svu nečistoću.

Možete upotrijebiti i grublju stranu spužvice, a jedino je bitno da ona ne bude nova jer biste tako mogli oštetiti čelik. Preporučuje se da koristite već istrošenu spužvicu.

Ako su područja na kojima se nakupio kamenac njime jako pogođena, moraćete postupak i ponoviti.

Alkoholno sirće zbog svoje velike kiselosti brzo i jednostavno otapa sve tvrde minerale kao što je kalcijum, a koji se nalaze u vodi. Uz alkoholno sirće t i malo vašeg truda i strpljenja, sudoper i slavine će vratiti nekadašnji sjaj i izgledaće kao da ste ih nedavno kupili.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )