FOTO: InfoBijeljina.com

Načelnik opštine Lopare Rado Savić izjavio je na proslavi Dana Republike Srpske sa srpskom dijasporom u Švajcarskoj da njihova sabornost i dobra organizacija doprinose očuvanju identiteta i razvijanju partnerskih odnosa sa zavičajem.

Na svečanosti u Ditikonu kod Ciriha Savić je zahvalio majevičkoj dijaspori što pomaže rodni kraj i pozvao sve predstavnike vlasti u Republici Srpskoj da saradnjom i razvijanjem partnerstva sa dijasporom u zapadnoj Evropi ubrzaju razvoj Srpske, preuzimanjem iskustva od ekonomski naprednih sredina.

"Srbi u Švajcarskoj na najbolji način čuvaju svoj identitet, kulturu i jezik, među njima vlada sabornost", ocijenio je Savić.

On je istakao da je opština Lopare uspjela da uspostavi odličnu saradnju sa majevičkom dijasporom, što je omogućilo realizaciju brojnih projekata i novo zapošljavanje u ovoj lokalnoj zajednici.

"To je model koji ćemo razvijati i u narednom periodu", najavio je Savić i zahvalio svim srpskim klubovima i udruženjima koji su prvi put organizovali proslavu 9. januara - Dana Republike Srpske i u Švajcarskoj.

Obilježavanje Dana Republike Srpske u Švajcarskoj počelo je lomljenjem slavskog kolača u Hramu Svete Trojice u Cirihu, a proslavi su prisustvovali i episkop austrijsko-švajcarski Andrej i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

U ime organizacionog odbora svečanosti Mile Stevanović je rekao da je želja svih Srba koji žive u dijaspori bila da se kroz proslavu Dana Republike osjeti toplina domovine.

Uspješni privrednik i humanitarac Miroslav Kojadinović ocijenio je da su ovakvi skupovi most kojim se srpstvo ujedinjuje i kojim se Republika Srpska na najbolji način predstavlja svijetu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )