FOTO: InfoBijeljina.com

Načelnik opštine Lopare Rado Savić posjetio je danas voćara Milorada Miljanovića u mjesnoj zajednici Jablanica, koji se bavi neuobičajenom poljopivrednom djelatnošću za majevičko područje - ima zasad vinove loze na sedam dunuma zemlje.

Savić je rekao da se na terenu uvjerio da se na ovom području moguće baviti vinogradarstvom i da su klimatski uslovi i majevičko tlo pogodni za bavljenje ovom vrstom voćarstva. 

"Ovo je vinograd koji je prije četiri godine izgrađen zajedničkim naporom voćara Miljanovića i opštine Lopare, gdje je opština obezbijedila zasad vinove loze i stručnu pomoć pri formiranju vinograda", rekao je Savić. 

On je najavio da će Skupštini opštine Lopare predložiti da se izdvoje sredstva, angažuju stručni ljudi iz ove oblasti i podrže zainteresovani poljoprivredni proizvođači koji žele da podignu vinograd. 

Savić je izrazio želju da uz pomoć poljoprivrednih proizvođača u narednim godinama u opštini Lopare bude otvorena vinarija. 

"Naša želja je da u majevičkom kraju u dogledno vrijeme, osim destilerije voćnih rakija, bude i majevička vinarija", rekao je Savić. 

Voćar Milorad Miljanović rekao je da ima zasad od 1.600 loza na sedam dunuma zemlje. 

"Imam zasad sorte vranac, tamjanika, lasta, bijeli burgundac i frankovku", rekao je Miljanović novinarima. 

Miljanović je naveo da se nada da će vinograd u ovoj godini dati pun rod. 

"Stručnjaci iz oblasti vinogradarstva su tokom posjete ovom vinogradu rekli da majevičko podneblje ima odlične uslove za bavljenje vinogradarstvom, posebno jer je moj vinograd okrenut ka jugoistoku i cijeli dan je osunčan", istakao je Miljanović. 

On je zahvalio rukovodstvu opštine Lopare na podršci tokom svih proteklih godina. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )