FOTO: null

Najbolji kajakaš BiH Darko Savić iz Banjaluke ponovo je pomjerio granice ovog sporta u BiH pošto je zauzeo 11. mjesto na Svjetskom prvenstvu u Beču.

Kajakaš Vrbas m:tela napravio je istorijski rezultat u Austriji, jer do sada nikada nijedan takmičar iz BiH nije uspio da dođe do finala planetarnog šampionata. Nakon sjajno odvezenog polufinala, gdje je imao odlično četvrto mjesto, Savić se juče borio za medalju sa 14 najboljih kajakaša svijeta u disciplini K1. Tamo je ponovo odvezao dobru trku i bio bolji od četvorice takmičara. Novi šampion svijeta postao je Pol Garton iz Francuske sa vremenom od 40 sekundi. Drugi je bio evropski prvak Slovenac Nejc Znidarčić sa zakašnjenjem od 31 stotinke, dok je njegov sunarodnik Vid Debeljak bio treći sa 82 stotinke kašnjenja za pobjednikom. Savić je imao zaostatak od 2,63 sekunde, a da bude među najboljih deset u svijetu nedostajalo mu je samo 14 stotih dijelova sekunde. Savić je istakao da je mogao zauzeti i bolje mjesto.

- Finalna trka nije išla po planu pa sam završio na 11. mjestu. Sve u svemu, ja sam srećan zbog nastupa u finalu i cjelokupno na Svjetskom prvenstvu - kazao je Savić.

Nastupom u Beču on je ponovo dokazao da se na njega u budućnosti mora ozbiljno računati. Treba napomenuti da je u polufinalu ove discipline učestvovalo čak 49 takmičara i tako je ovaj uspjeh Savića još veći. Inače, od prošle godine on sarađuje sa "Red bulom" i već je boravio u njihovom centru za dijagnostiku i trening u Austriji. Zahvaljujući njima nedavno je bio u Sloveniji i trenirao sa nekadašnjim prvakom svijeta Peterom Kauzerom. Oni su u njemu prepoznali potencijal u koji treba ulagati. Inače, pored Savića u disciplini K1 u Beču takmičio se još jedan kajakaš iz BiH, Branislav Mitrović, koji je u polufinalu bio 47. tako da nije uspio izboriti finale.


Raniji nastupi

Zapaženim nastupom u Beču Darko Savić je nastavio sa odličnim rezultatima ove godine. Na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u Banjaluci kajakaš Vrbasa osvojio je peto mjesto, što je takođe bio najbolji rezultat nekog takmičara iz BiH ikada. Takođe, veslao je i na Evropskim igrama u Bakuu gdje je bio 19. u disciplini K1 na 5.000 metara na mirnim vodama.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )