FOTO: null

Lideri stranaka iz Saveza za promene uskoro će odlučiti da li će i na koji način opozicija u Srpskoj zajednički nastupati na sledećim izborima.

Debakl opozicionih stranaka na tek završenim lokalnim izborima, posebno vodeće članice saveza, Srpske demokratske stranke, prema rečima brojnih opozicionih lidera zahteva hitno redefinisanje načina na koji su članice SzP sarađivale u proteklom periodu.

Predsednik PDP Branislav Borenović za „EuroBlic“ kaže da, najblaže rečeno, loši rezultati opozicije na lokalnim izborima zahtevaju ozbiljnu analizu.

- Treba da sednemo i otvoreno razgovaramo o svemu što se dogodilo. Krajnje je vreme da se uozbiljimo, ako zaista želimo da pobedimo aktuelnu vlast na izborima 2018. Pre svega, moramo da promenimo unutrašnje odnose u savezu i jasnije da definišemo naše politike. Alternativa režimu koji je na vlasti u RS mora da postoji, ali da bi došlo do promena moraće mnogo ozbiljnije da se radi – kaže Borenović.

Lider NDP Dragan Čavić smatra da izborni krah opozicije u RS ne bi trebalo da dovede do raspada koalicije opozicionih stranaka. Međutim, i on, poput Borenovića, tvrdi da je potrebno napraviti ozbiljnu analizu uzroka koji su doveli do ubedljive pobede SNSD.

- Savez za promene treba da postoji, ali je sada jasno da se neke stvari moraju menjati. Pre svega, mislim da nismo bili dovoljno iskreni jedni prema drugima. Da nije tako, ne bi došli u situaciju da izgubimo 6 ili 7 opština isključivo zato što pojedine članice SzP nisu podržavale kandidate iz drugih stranaka saveza – kaže Čavić.

Potpredsednik SDS Vukota Govedarica takođe veruje da se SzP neće raspasti, ali uz uslov da se „otkriju i otklone uzroci koji su doveli do loših izbornih rezultata“.

Najveći pesimizam o budućnosti SzP pokazao je lider Napredne Srpske Adam Šukalo. On otvoreno poručuje da SzP, ovakav kakav jeste, više ne treba da postoji.

- Ovakav SzP nikom nije potreban. Mnogi su ovaj savez koristili isključivo za vlastitu promociju i iz njega, kao sa švedskog stola, uzimali samo ono što žele. Predsedništvo SzP se za celo vreme predizborne kampanje sastalo samo jednom, što dovoljno govori o ozbiljnosti u namerama da se pobedi na izborima – kaže Šukalo.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )