FOTO: null

Lideri stranaka okupljenih u Savezu za promjene priznaju da stvari u tom bloku ne funkcionišu najbolje i da se moraju okupiti kako bi razmotrili buduće djelovanje, ali niko ne nagovještava da će povući taj potez i zakazati sastanak stranačkih čelnika.

Odnosi među strankama poljuljani su poslije teškog poraza Saveza za promjene na lokalnim izborima, ali ni skoro dva mjeseca kasnije konsolidacija nije na vidiku. Jedino u čemu su saglasni u svim strankama jeste da moraju razgovarati o osnovama za buduće djelovanje, ali niko od njih ne zna kada će se to dogoditi, niti ko će inicirati okupljanje.

Za to vrijeme u javnosti se sve češće mogu čuti kritike na račun rada Saveza za promjene i to upravo od čelnika stranaka koje ga čine. Najglasniji u tome je predsjednik NDP-a Dragan Čavić, koji je nekoliko puta upozorio da opoziciju okuplja samo predsjednik RS i SNSD-a Milorad Dodik naglasivši da Savez za promjene samo reaguje na njegove izjave i poteze i da je takvo stanje neodrživo.

- Ispada da Savez okuplja samo Dodik svojim djelovanjem. To je apsurdno, ali, nažalost, tako je danas. Ja to ne mogu da prihvatim - rekao je Čavić, koji je naglasio da očekuje da se lideri stranaka koje čine Savez za promjene okupe i otvoreno pričaju o problemima i budućnosti opozicionog bloka.

Čavić je podvukao da ne može prihvatiti da Savez za promjene nema ni inicijativu da definiše politike.

- Nama je prijeko potreban jasan politički stav. Insistiram na tome da Savez za promjene definiše svoje politike o svim pitanjima i da te politike budu osnov za djelovanje. Ako toga nema, mi smo i dalje opozicija, ali onda ne izgledamo kao jedna koherentna i organizovana struktura koja se zove Savez za promjene - kazao je Čavić.

Sa Čavićem je saglasan i predsjednik SDS-a Vukota Govedarica ističući da treba da razgovaraju.

- Razgovarao sam pojedinačno sa čelnicima stranaka okupljenih u Savezu za promjene. Cijenim da treba da razgovaramo. Okvir za djelovanje ne treba da daje Dodik, ali je posljednji povod koji je dao užasan, jer je riječ o crnim knjigama. Mi ćemo razgovarati i vidjeti kako opozicija treba da djeluje - rekao je Govedarica ne precizirajući kada bi se lideri opozicije mogli sastati i da li će okupljanje inicirati SDS kao najjača stranka u bloku.

Prvi čovjek PDP-a Branislav Borenović kaže da bi uskoro mogao biti održan sastanak čelnika opozicije, ali ni on nije bio precizniji.

- Mi smo odmah poslije izbora rekli da treba redefinisati odnose i učiniti napore da budemo jasniji i da se opozicija nametne kao ozbiljna alternativa vlasti. PDP je spreman da tome da maksimalni doprinos. Činjenica je da su se stranke od izbora do danas dosta bavile sređivanjem stanja u svojim redovima, ali to ne smije biti izgovor da se ne radi na konsolidaciji odnosa u Savezu za promjene - kaže Borenović.

I u ostalim strankama Saveza za promjene smatraju da se stvari moraju pomjeriti sa mrtve tačke ako je zajednički cilj njegov opstanak i jačanje. Predsjednik NS-a Adam Šukalo ne isključuje ni mogućnost istupanja naprednjaka iz Saveza za promjene ako uskoro ne bude ništa učinjeno.

- Svi sazivaju, ali sastanka nema. Umjesto da obilježimo godišnjicu formiranja Saveza za promjene, čini se da će se obistiniti ono što sam rekao poslije izbora, a to je da se nećemo više sastati. Moj prijedlog prema stranačkim organima, koji će zasjedati polovinom decembra, biće da NS nastavi da djeluje opoziciono na svim nivoima ako situacija ostane ovakva - rekao je Šukalo.

Lider SRS RS Milanko Mihajlica juče nije odgovarao na pozive.

Odbori

Zbog poraza na lokalnim izborima stranke okupljene u Savez za promjene su posegle za mjerama s ciljem konsolidacije svojih redova uključujući i raspuštanje lokalnih odbora u sredinama gdje su ostvareni izuzetno loši rezultati.

SDS, PDP i NDP su do sada raspustili nekoliko odbora, a na ledu su i banjalučki odbori SDS-a i PDP-a kao najveći stranački ogranci.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )