FOTO: null

Predsjednik Nadzornog odbora Saveza opština i gradova Republike Srpske Savo Minić istakao je da je kompletno poslovanje Saveza u 2014. godini vršeno u skladu sa propisima, unutrašnjim aktima, dinamikom i planovima.

"To potvrđuju četiri kontrole kojima podliježe Savez, a ono o čemu smo danas dodatno raspravljali, kao prijedlog nekoliko načelnika koji su članovi Fonda solidarnosti Srpske, jesu načini na koje ćemo tražiti mogućnosti snošenja direktnih troškova proizašlih u budžetima nakon poplava 2014. godine", rekao je Minić novinarima. 

On je izrazio uvjerenje da će se preko organa Saveza i Fonda solidarnosti, a sa Vladom Srpske iznaći mogućnost servisiranja ovih troškova, u cijelosti ili djelimično. 

"Ovo je neophodno da ne bismo došli u probleme koji se odnose na neplaćanje dospjelih obaveza koje su redovne u poslovanju i radu lokalnih zajednica", rekao je Minić. 

Minić je, kao načelnik opštine Šamac, ponovio da je riječ o direktnim troškovima robe i usluga vezanim za poplave i iznio podatak da je kad je riječ o Šamcu taj trošak iznosi 820.000 KM. 

"Apsolutno ne očekujemo i niko nam ne može namirivati štetu na izgubljenu dobit, smanjene prihode u budžetu i sve nuspojave poplava, ali ono što je bilo bitno, i što smo zajedno sa Vladom Srpske u tom momentu morali obezbijediti jeste brašno, pečenje hljeba i isporuku građanima, a potom i ostale aktivnosti kao čišćenje grada i distribuciju vode, i to jesu direktni troškovi, te se nadamo se da ćemo naići na razumijevanje", rekao je Minić i dodao da je zahtjev za servisiranje direktnih troškova danas podnijelo 36 opština. 

On smatra da bi prioritet u ovome trebalo da bude 17 opština gdje je u poplavama proglašeno vanredno stanje. 

Kao član Upravnog odbora Fonda solidarnosti Srpske, Minić je rekao da je ovaj problem već predložen na posljednjem sastanku Fonda, a da bi se dobili bilo kakvi pokazatelji Savez gradova i opština moraće Fondu servisirati sve zahtjeve i podatke na osnovu kojih bi se mogao izjasniti. 

Nenad Samardžija, potpredsjednik Saveza i načelnik Istočnog Sarajeva, istakao je da je ključno pitanje na kojem je Predsjedništvo i u prošloj godini radilo pitanje finansiranja lokalnih zajednica. 

"Vlada Srpske je u prošloj godini donijela odluku o novim koeficijentima o raspodjeli PDV prema lokalnim zajednicama, čime je veliki broj lokalnih zajednica doveden u tešku poziciju, posebno jer smo u tom trenutku već imali usvojene budžete", rekao je Samardžija koji je danas predsjedavao sjednicom. 

On je istakao da je Savez dosta pažnje u prošloj godini posvetio setu zakona koje je donijela Vlada Srpske, a u vezi sa elementarnim nepogodama, te u vezi sa osnivanjem Fonda solidarnosti i novog načina finansiranja. 

Samardžija je istakao da je u radu Saveza u prošloj godini aktivno učešće uzimala i Vlada Srpske, prije svega Ministarstvo finansija i Ministarstvo za lokalnu upravu. 

Mario Vignjović, predstavnik Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju SIDE, rekao je da je ova agencija sa 10 miliona evra u prošloj godini, kroz preusmjeravanje sredstava iz projekata koje Sida već finansira, pomagala poplavama ugroženim područjima. 

"Ukupno smo implementirali oko 10 miliona evra, i to putem projakata zapošljavanja, poljoprivrede, zaštite životne sredina, pomoći malim i srednji preduzećima", rekao je Vignjović. 

On je dodao da dva miliona evra, od ukupno deset miliona, u prošloj godini švedska Vlada izdvojila na donatorskoj konferenciji u Briselu i kanalisan preko UNDP-a, odnosno Fonda za koordinaciju za pomoć poplavljenim područjima. 

Članovi Predsjedništva Saveza opština i gradova razmatrali su danas i usvojili Strateški plan Saveza za period 2015-2019. godina, te usvojili akcioni plan budućeg djelovanja za period 2015-2016. godina, sa indikativnim planom za period 2017-2019. godina u kome su konkretizovane aktivnosti. 

Strateški plan Saveza predstavlja okvir budućeg djelovanja sa identifikovanim programskim oblastima, koje predstavljaju funkcije kojima se bave jedinice lokalne samouprave. 

Aktivnosti na donošenju Strateškog plana finansira Švedska međunarodna agencija za razvoj i saradnju - SIDA.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )