FOTO: null

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović poručio je danas da su Srbi dali ogroman doprinos u borbi protiv fašizma i slamanju ovog najvećeg zla u istoriji čovječanstva.

Savanović je, na svečanosti u Donjoj Trnovi kod Ugljevika povodom 70 godina od pobjede nad fašizom, rekao da je u Drugom svjetskom ratu na području bivše Jugoslavije poginulo 1.700.000 ljudi, od kojih 300.000 boraca, a da je na početku rata u sastavu partizanskih jedinica bilo čak 82 odsto Srba.

"Srbi, kao narod, mogu sa ponosom, uzdignute glave da kažu da je njihov doprinos u slamanju fašizma na ovim prostorima ogroman", rekao je Savanović i dodao da su žrtve u toj borbi bile ogromne.

On kaže da se sa poštovanjem i divljenjem odnosi prema učesnicima NOR-a.

"U ime Vlade Srpske zahvaljujem narodu ovog kraja, koji je dao puni doprinos u borbi protiv fašizma", rekao je Savanović.

On je podsjetio da je u borbi protiv fašizma u svijetu učestvovalo 110 miliona ljudi iz 41 države, dok je stradalo od 55 do 60 miliona, što je

najveći broj žrtava u istoriji ratovanja.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić rekao je da je srpski narod ponosan na svoje učešće u herojskoj borbi protiv fašizma, na izvojevanu slobodu i sve tekovine koje su ovom borbom potvrđene.

"Republika Srpska, koja je, takođe, nastala u herojskoj borbi srpskog naroda za slobodu i ravnopravnost, ponosna je na borce koji su dali ogroman doprinos slomu fašizma", rekao je Đokić.

On ističe da su svi narodi bivše Jugoslavije ponosni na Dan pobjede nad fašizmom.

"Jugoslavija je imala ogromne žrtve u borbi protiv ovog zla i uspjela je da se svojom veličanstvenom borbom svrsta u red antifašista, koji su na planetarnom nivou dobili priznanje", rekao je Đokić.

On kaže da Rusija danas na poseban način baštini antifašističku borbu i na najbolji način pokazuje cijelom svijetu da mora da pobijedi za pravedne ciljeve i politiku.

Vojni ataše pri Ambasadi Rusije u BiH Pukovnik Ivan Popov rekao da je su srpski, ruski, kao i svi narodi bivših sovjetskih republika dali velike žrtve za pobjedu nad fašizmom.

"Drago mi je da smo danas zajedno sa našim prijateljima iz Republike Srpske", rekao je Popov.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić rekao je da je ovaj kraj dao velike žrtve za slobodu još od vremena Prvog srpskog ustanka pa do posljednjeg Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Predsjednik Skupštine SUBNOR-a Ugljevik Ratko Đurković rekao da se Dan pobjede tradiconalno obilježava u Donjoj Trnovi kod Spomenika oslbodiocima na kome su upisana imena 3.279 poginulih boraca u Drugom svjetskom ratu.

Na Spomenik oslobodiocima u Donjoj Trnovi vijence su položile delegacije Vlade Srpske, opštinskih SUBNOR-a, mladih socijalista i socijaldemokrata, poštovaoci i potomci učesnika NOR-a, te predstavnici ruske Ambasade u BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )