FOTO: null

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je danas da je opredjeljenje Vlade Srpske da minimalana cijena rada bude u realnim okvirima.

Savanović je naveo da će narednih dana, u skladu sa dogovorom Vlade, Saveza sindikata i Unije poslodavaca, biti osnovana radna grupa koja će analizirati ekonomske pokazatelje u Republici Srpskoj za 2016. godinu na osnovu čega treba da bude dogovorena najniža cijena rada. 

Prema njegovim riječima, u toj radnoj grupi će po dva člana imati svaki od socijalnih partnera - Vlada, Savez sindikata i Unija poslodavaca. 

"Unija poslodavaca ima svoje razmišljanje i spremna je na jedan pomak kada je riječ o cijeni rada u odnosu na postojeću, međutim Savez sindikata traži nešto veće povećanje", rekao je Savanović novinarima na Palama. 

On je precizirao da radna grupa treba nakon analize da predloži rješenje, a na Ekonomsko-socijalnom savjetu je da pokuša da kompromisom usaglasi nanižu cijenu rada za 2017. godinu. 

Savanović je izjavio da je Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite praktično završilo Prednacrt zakona o zaštiti žrtava ratne torture i da je on na sajtu Ministarstva dostupan javnosti. 

Najavljujući da će ovaj zakon biti upućen u dalju proceduru Narodnoj skupštini Republike Srpske, Savanović je izrazio očekivanje da će se u raspravama koje će uslijediti čuti sugestije i primjedbe šta treba dograditi u njemu. 

"Definisano je da invalidnost koja je nastala ratnom torturom treba da bude najmanje 60 odsto tjelesno oštećenje i to podrazumijeva određene naknade", jedan je od primjera iz prednacrta koje je naveo Savanović, konstatujući da ostaje da se vidi kako će to na kraju biti riješeno u zakonu. 

Ministar je podsjetio da su u 2016. godini boračke kategorije, porodice poginulih boraca i penzioneri bili prioritet kada je riječ o isplatama prinadležnosti. 

Savanović je danas na Palama posjetio Zavod za zapošljavanje Republike Srpske, te Odjeljenje Ministarstva za boračko-invalidsku zaštitu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )