FOTO: InfoBijeljina

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler rekao je danas u Mostaru da EU vrlo malo toga može uraditi bez snažnog angažmana nadležnih domaćih institucija, te istakao da Brisel nema plana “B” za BiH.

Satler je razgovarao sa predstavnicima Hercegovačko-neretvanskog kantona o predstojećem samitu EU i zemalja zapadnog Balkana na kojem će biti riječi i o dodatnim sredstvima finansijsko-materijalne podrške za BiH.
 
On je napomenuo da se novi program za Balkan zove Plan za rast i razvoj u ukupnom iznosu od šest milijardi evra predviđenih za region.
 
Satler je naveo da je danas bilo govora o nadležnostima kantona i koliko kantoni mogu doprinijeti u toj ukupnoj slici.
 
“Razgovarali smo o privredi, o potencijalima, o tome koliko resursa ova regija posjeduje koji je postavljaju u poziciju da može biti super kanton, posebno kada je riječ o zelenoj energiji”,nbsp;izjavio je Satler novinarima.
 
On je naglasio da je EU najveći investitor u BiH i njen najveći trgovinski partner, te podsjetio i da je u toku isplata sredstava iz fondova EU za ugrožena domaćinstva.
 
“Dio tih sredstava namijenjen je i za povećanje energetske eFikasnosti malim i srednjim preduzećima, ali i domaćinstvima. Gradi se i koridor ' Pet ce' koji, takođe, ima veliki značaj i u ovom kantonu. Sve ovo je pokazatelj da za BiH nema plana 'B'”, naveo je Satler.
 
On je dodao da je, osim privrednih potencijala, za EU važna povezanost, i to ne samo putem koridora “Pet ce”.
 
“Aerodrom Mostar je još potencijal koji se ne koristi u dovoljnoj mjeri. Ako, s jedne strane, pogledate broj posjeta Mostaru i Međugorju, viđećete da to nije ni izbliza iskorišteno. S tim u vezi smo pružili savjet, ali i finansijska sredstva za studiju izvodljivosti. EU nije samo puko tržište, već i unija vrijednosti”, kazao je Satler.
 
Satler je u Mostaru razgovarao sa predsjedavajućim Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona DŽaferom Alićem, potpredsjednicima Tomislavom Martinovićem i Vesnom Saradžić, te premijerom Marijom Buhač, ministrima i poslanicima.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )