FOTO: Srna

Zaštita domaće poljoprivredne proizvodnje i sprečavanje prekomjernog uvoza jedan je od glavnih zadataka nadležnih institucija, zaključeno je na današnjem sastanku u Bijeljini predstavnika poljoprivrednika iz Republike Srpske, Federacije BiH /FBiH/ i Brčko distrikta.

"Tražićemo od Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara da sa njihovim predstavnicima održimo sastanak u narednih 10 dana i da se konačno ozbiljno pristupi spasavanju domaće proizvodnje i zabrani prekomjernog uvoza", najavio je predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije i Majevice Savo Bakajlić.

On je rekao da će ovo udruženje tražiti i sastanak sa premijerom Srpske Radovanom Viškovićem, kako bi razgovarali o budžetu za poljoprivredu, saopšteno je iz Gradske uprave, gdje je održan sastanak.

Načelnik bijeljinskog Odjeljenja za poljoprivredu Stevan Trivković naveo je plan za povećanja budžeta za podsticaje u poljoprivredi za narednu godinu.

"Saglasni smo da treba zaštititi domaću proizvodnju, ali želimo i da povećamo podsticaje, tako da ćemo na narednu sjednicu Skupštine grada uputiti prijedlog da sredstva za ovu namjenu iznose 2,5 miliona KM, umjesto dosadašnjih 1,1 milion KM", rekao je Trivković.

Predsjednik Udruženja povrtara Republike Srpske Branko Mastilo istakao je da je jedna od posljedica pandemije virusa korona stvaranje ogromnih viškova proizvoda.

"Proizveli smo mnogo više hrane zbog novonastale situacije, ali mala potražnja, zatvaranje restorana i otežan rad drugih subjekata koji su bili kupci naše hrane doveli su do situacije da kupus ostaje na njivama, krompir mnogi neće da vade jer znaju da ga neće prodati i zato se nadamo što skorijem sastanku sa predstavnicima vlasti i donošenju konkretnog plana kako bismo sačuvali poljoprivrednu proizvodnju", rekao je Mastilo.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo istakao je da u BiH trenutno postoji 15 miliona litara mlijeka koji ne mogu da budu prodati, kao i velike količine mesa i povrća.

Prema njegovim riječima, ukoliko nadležni ne donesu konkretne mjere za rješavanje problema domaćih poljoprivrednika, moguće je da će se oni odlučiti za blokadu granica.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )