FOTO: null

Nikako da se stišaju strasti oko odluke o obradi rezultata popisivanja stanovništva u BiH. Luka Petrović: Savez za promene je kriv, trebalo je da reaguju kao što je i Vlada RS

Popis stanovništa i objavljivanje rezultata su pitanja koje treba rešiti na relaciji tri Agencije za statistiku u Bosni i Hercegovini, a ne u Savetu ministara BiH. Odluka Agencije za statistiku BiH, da se pristupi jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva, bez saglasnosti Agencije za statistiku RS, veoma je uznemiravajuća, kaže za "Novosti" Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u Savetu ministra.

- Savet ministara ne može da odlučuje o ovom pitanju, jer nema ni zakonsku osnovu, ali ni konsenzus po ovom pitanju. Popis u BiH je na ovom tlu važnije pitanje nego u drugim zemljama i nažalost nije moglo proći bez političkih igara. Za mene je najvažnije da se poštuje zakon o popisu koji traži neophodan konsenzus statističkih zavoda u BiH. Ovo svima mora biti jasno - kaže Šarović.

On dodaje da ukoliko bi se krenulo sa jednostranim odlukama, popis ne bi bio kredibilan i potpun i ostavio bi mnoge sumnje.

- Za evropski put BiH popis je bitan, ali uz konsenzus svih naroda koji žive na ovom tlu, a ne jednostranim odlukama i pritiscima. A mora se znati i to da su rezultati popisa održanog na području Srpske vlasništvi Srpske - ističe Šarović.

Šarović je nedvosmislen i kad je reč o mogućim sastancima političara Srpske.

- Možemo da imamo različite politike, ideje, stavove, ali sam spreman na saradnju sa institucijama RS po pitanjima važnim za Srpsku i to nikada nije bilo sporno. Sada moramo biti jedinstveni, a na predstavnicima institucija Srpske je, ukoliko žele sastanak, da ga i organizuju - kaže Šarović.

Da li će do sastanka svih srpskih političara doći, teško je predvideti. Iako je predsednik RS Milorad Dodik, u petak, pozvao na jedinstvo vlasti u RS i onih na nivou BiH, u vezi sa pitanjem popisa, samo dan kasnije Luka Petrović, generalni sekretar SNSD, osuo je paljbu po Savezu za promene.

- Oni su krivi, oni su vlast na BH nivou, Agencija za statistiku je na BH nivou i trebalo je da reaguju kako je i Vlada Srpske reagovala. Sastanak je nepotreban, dok ne pokažu svoj stav, ako ne smeju, neka dođu u Banjaluku po naše zaključke - kazao je Luka Petrović.

Nije mu ostala dužna Aleksandra Pandurević, poslanik SDS u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

- Ogromna je količina neznanja gospodina Petrovića. On bi trebalo da zna da zakon koji je predložen Savetu ministara BiH, a u kojem je bio i SNSD, ne daje nikakve ingerencije ni Parlamentu BiH ni Savetu ministara u objavljivanju rezultata popisa. Agencija za statistiku RS je jedina koja ovde može nešto da uradi, a koja ima ekskluzivno vlasništvo nad popisnim podacima i samim tim legitimno pravo da ih povuče zbog zlouptreba - ističe Pandurevićeva.

Ona dodaje da Agencija za statistiku RS ima podršku Saveza za promene da, ukoliko imaju snage da povuku popisne podatke iz Srpske, to isto odmah i urade.

- Jasno kažemo svoj stav, a sada je na SNSD da izađu pred javnost sa svojim stavom - poručila je Pandurevićeva.

KRIVIČNA PRIJAVA

MINISTAR industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić rekao je da je na sednici Vlade Republike Srpske zatražio da bude podnesena krivična prijava protiv direktora Agencije za statistku BiH, Velimira Jukića. Razlog za krivičnu prijavu je zloupotreba položaja direktora, koji je bez saglasnosti Republičkog zavoda za statistiku i dogovora unutar Centralnog popisnog biroa, potpisao odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva. Đokić ističe da je reč o grubom udaru na interes Srpske i na identitet i integritet srpskog naroda u BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )