FOTO: null

Savjet ministara BiH na današnjoj sjednici nije raspravljao niti je usvajao mehanizam koordinacije, niti Pismo namjere MMF-u, rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Šarović je nakon sjednice Savjeta ministara rekao da ova pitanja nisu bila na dnevnom redu.

On je naglasio da će Savez za promjene vidjeti na šta je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik na jučerašnjem sastanku sa Bakirom Izetbegovićevom pristao, te da je očito da je pod pritiskom za dobijanje potpisa na Pismo namjere morao da izvrši određen ustupke drugoj, odnosno trećoj strani.

“Ukoliko su ti ustupci na štetu Republike Srpske, to je za nas neprihvatljivo. Vidjećemo i ne možemo unaprijed o tome da govorimo. Ukoliko je riječ o jednostavnoj razmjeni dokumenata koji su na neki način bili usaglašeni i ako strane nisu ucjenjivale jedna drugu o ovom dokumentu, to je za nas prihvatljivo”, dodao je Šarović.

Prema njegovim riječima, ukoliko se vršene značajne korekcije dokumenata koji su do sada usaglašeni, onda Savez za promjene ima rezervu i to će biti predmet razgovora narednih dana u okviru stranačkih razgovora i koalicije.

On je rekao da je očito da su entitetski budžeti u krizi, kao i da Savez za promjene ne podržava ovakav način rada jer je ta pitanja trebalo riješiti proteklih sedmica i mjeseci.

Govoreći o povećanju akciza za pogonsko gorivo, Šarović je rekao da bilo kakva promjena akciza utiče na domaću ekonomiju i one koji to treba da plate.

“Savjet ministara BiH i Savez za promjene smatra da je potrebno napraviti odgovarajuću ravnotežu i izaći u susret poljoprivrednicima sa uvođenjem plavog dizela”, rekao je Šarović.

Prema njegovim riječima, načelno se pristalo na povećanje akciza na naftu i naftne derivate uz uslov da bude uveden “plavi dizel” kako bi se otvorio investicioni ciklus u BiH, posebno kada je riječ o infrastrukturi.

Šarović je naglasio da je MMF imao rezervu spram pitanja “plavog dizela” i da je Savjet ministara prihvatio da se napravi “mala stanku kako bi prema Vašingtonu otišlo Pismo namjere i BiH dobila prijeko potreban kredit da bi entiteti mogli da prežive”.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )