FOTO: null

Iz Popovog polja u Rusiju bi trebalo da ode 50 šlepera hercegovačke jabuke. Tamošnji voćari još je ne beru, jer čekaju na rasplet priče o zabrani uvoza.

U slučaju da ruska rampa ostane spuštena Esteban Milović kaže da će prouzrokovati privrednu katastrofu. Samo iz njegovog voćnjaka pod upitnikom je oko hiljadu tona.

“Ako jedna država kao što je Rusija pošalje dopis, koliko sam mogao čitati u novinama, zahtijevajući informaciju odakle dolazi tolika jabuka, odakle dolazi tolika kruška i da je tražila inspekcija da se obilaze voćnjaci. Ne možemo da vjerujemo da niko nas nije kontaktirao da može doći neka delegacija da vidi šta mi radimo i kako proizvodimo jabuku. Realno, to je nešto što se mora odraditi – jedna država mora da brani svoja tržišta, da brani svoje proizvođače”, kaže Esteban Milović, voćar iz Popovog polja.

Pošto mu ruski inspektori ne odgovaraju na pozive, Mirko Šarović je kao posrednika za pregovore odabrao ruskog ambasadora. Petru Ivancovu poručio je da nema ništa protiv da Rusi dođu u kontrolu – samo da se privremena zabrana uvoza što prije odblokira. Dogovor, ipak, još nije postignut.

“I danas smo sa Njegovom ekselencijom o tome razgovarali i naša očekivanja su da bi narednih dana, ne možemo precizirati kada, mogli obezbjediti dolazak ruske inspekcije i nadamo se kao ministarstvo da će ruska strana razumjeti strana razumjeti poziciju BiH i ovu zabranu staviti van snage”, kaže Mirko Šarović, ministar za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH.

“Pretpostavljam da bi trenutna situacija mogla biti proizvod nesporazuma. Ista delegacija iz Rusije kotrolisala je situaciju u Srbiji i Makedoniji”, navodi Petar Ivancov, ambasador Rusije u BiH.

Bio nesporazum ili ne, gubici zbog blokade već sada su osjetni. Pošto je u prvih pola godine iz Republike Srpske u Rusiju ušlo voće u vrijednosti od 18,3 miliona maraka – računica kaže da je to u prosjeku 86 hiljada na dnevnoj bazi.

Pošto zabrana uvoza traje već četiri dana naši farmeri su u minusu od oko 345 hiljada. Ako na sve to dodamo istu količinu voća iz Federacije procjene kažu da je Bosna i Hercegovina od četvrtka u minusu od oko 690 hiljada maraka.

“Dok se god ta situacija ne riješi oko izvoza za Rusiju mi ćemo biti u stendbaju što se tiče prodaje. Tržište u RS i BiH je suviše malo da bi asporbovalo svu ovu robu koju mi imamo u ovom momentu u ponudi”, naveo je Boris Tadić, Udruženje “Razvojni centar – Agronet”.

Problem je što naši voćari, zbog podignute rampe, već sada imaju problem kako ubijediti ruske uvoznike da još malo pričekaju.

Ugovori su potpisani tako da se moraju ispoštovati dogovoreni rokovi i količine. Ako zabrana uvoza potraje lako može da se desi da Rusi potraže druge kupce.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )