FOTO: null

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da budžeti BiH i entiteta godišnje po osnovu carina i prelevmana gube od 50 do 70 miliona KM zato što od 2013. godine nije postignut dogovor sa Evropskom komisijom o prilagođavanju

Govoreći o započetim pregovorima o ovom pitanju, Šarović novinarima u Sarajevu nije mogao reći koliko će oni trajati ni kakav će rezultat biti. 

"Podrška poljoprivredi BiH ne može se zasnivati samo na kočnici koja se zove adaptacija SSP. Prethodne tri godine ova zemlja je trebalo da iskoristi, kao i svaki mjesec 2016. dok traju pregovori, da pomognemo poljoprivrednom sektoru na načine koj su dozvoljeni – od `plavog dizela` do većih izdvajanja za podsticaje u entitetima kako bi poljoprivredu pripremili za neku veću konkurenciju i potpunu liberalizaciju koja će jednog dana da dođe", rekao je Šarović. 

On je podsjetio da će onog dana kad se BiH potpuno približi EU liberalizacija biti potpuna. 

Sadašnji podsticaji za poljoprivredu u entitetima, prema njegovim riječima, nisu dovoljni da bi se obezbijedila konkurentnost poljoprivrede. 

"Bez 100 miliona KM podsticaja poljoprivrednici u Republici Srpskoj ne mogu očekivati kvalitetnu zaštitu, plus `plavi dizel`, plus pristup IPA fondovima", ocijenio je Šarović, ističući da prelevmani iz razmjene BiH sa EU umjesto u poljoprivredu idu u javnu potrošnju. 

On je istakao da je kao ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH spreman da pregovara sa EU o adaptaciji SSP koliko god treba, ali da uporedo, uz dogovor, svi treba da urade što mogu. 

Osvrćući se na najavljeno povećanje akciza na alkohol i cigarete, Šarović je rekao da je ključna prepreka za to dogovor o reformi zdravstvenog sektora. 

Pored toga, dodao je Šarović, potrebno je čuti i drugu stranu – privrednike i potrošače, koji će platiti cijenu povećanja akciza. 

"Njih kao učesnike u ovom procesu treba pitati, a oni će imati šta da kažu", zaključio je Šarović. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )