FOTO: null

Poplavljene kuće, oštećeni putevi i mostovi, pokrenuta klizišta, ali i najavljene nove padavine samo su dio problema koji su ugrozili i zabrinuli stanovnike brojnih opština u BiH.

Oni gledaju u nebo i nadaju se razvedravanju, ali je kiša najavljena i za naredne dane.

Situacija se mijenja iz sata u sat i najteža je u više naselja u Kantonu Sarajevo, gdje je voda u pojedinim kućama dostizala i do pola metra.

Nemaju ni struje

U ilidžanskim naseljima Osijek, Doglodi i Dobrošovići je poplavljeno više kuća, a nekoliko porodica je i evakuisano.

Stanovnici naselja Gladno polje i Osijek ostali su bez struje i vode, a veliki problem im predstavlja i izlijevanje fekalija od kojih prijeti  zaraza. I među mještanima Hendekuše vlada panika. Žene i djeca su ostali u kućama, dok su muškarci na ulicama i pokušavaju otčepiti kanalizacione odvode.

Mještane brine i to što će ostati bez ogreva, i to u po zime.

"Voda mi je ušla u podrum kuće i uništila tonu ćumura. Ne znam čime ću se grijati", požalila se Tima Hurem, mještanka Hendekuše.

Almir Šećerbegović je iz Srebrenice, a u Osijeku, u Kantonu Sarajevo, živi 12 godina i sa poplavama se bori svake godine.

"Na prvom spratu je visina vode oko pola metra, a bez ribarskih čizama se ne može prići kući", kaže Šećerbegović.


Najgore dolazi

Mještanin Enver Muračević iz Svraka, u Kantonu Sarajevo, je u pripravnosti te sam otčepljava odvodne kanale.

"Cijelu noć nisam oka sklopio", rekao je Muračević.

Ljudi su, uvjerili smo se, u strahu da će ovaj put biti gore nego u maju prošle godine jer je zima, a pored obilnih kiša topi se i snijeg.

Iz opšine Ilidža kažu da situacija nije ohrabrujuća: vodostaji rastu, a veliki naleti vode očekuju se kad padavine stanu.

Alarmantno je stanje i u brojnim ostalim opštinama u FBiH. Služba civilne zaštite grada Zenica stoga je izdala obavještenje kojim se upozorava stanovništvo na cjelokupnoj teritoriji grada Zenica. U selu Plahovići zabilježen je odron i klizište je zatvorilo putnu komunikaciju.


Kritični nivo

I u žepačkoj mjesnoj zajednici Željezno polje, u mjestu Čole, došlo je do pokretanja klizišta koje prijeti putu.

Vodostaj rijeke Bosne, kod Kaknja, je narastao za metar. Nurudin Hrusto, šef Službe civilne zaštite opštine Kakanj, kaže da je Bosna poslije obilnih padavina u noći s nedjelje na ponedjeljak dostigla kritični nivo.

"Ako se Bosna izlije, čitava općina će biti ugrožena", upozorio je Hrusto.

Brojna klizišta aktivirana su i na području Tuzlanskog kantona, a kada je riječ o USK, u opštini Sanski Most juče u sedam sati vodostaj rijeke Sane iznosio je 293 cm, a kritična tačka je 380 cm.


Mutna voda

Zabrinjavajuće informacije stižu i iz Brčko distrikta, gdje su ugroženi putevi, ali i iz pojedinih opština u RS. Nivo svih rijeka u RS raste. Najviše raste Vrbas, ali Banjaluka zasad nije ugrožena.

Rijeka Bistrica se izlila u Miljevini, kod Foče, i poplavila podrume jedne zgrade, a voda iz gradskog vodovoda je zamućena. U Bistricu ide kanalizacija pa prijeti opasnost zaraze od izlivanja fekalija.

"Bistrica je podivljala", kaže Čedo Zelović, šef fočanske Civilne zaštite.

Na području Semberije zasad nema prijetećeg povećanja vodostaja. Ali, prognoze nisu ohrabrujuće.

"U narednih sedam dana, kada je u pitanju područje Hercegovine, meteorolozi najavljuju svaki dan kišu. Najviše padavina biće na zapadu, s tim da se u srijedu i četvrtak očekuje prestanak padavina na sjeveru i istoku", kažu u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Američka ambasada u BiH zbog novih poplava u našoj zemlji u stalnom je kontaktu sa bh. vlastima i prati situaciju na terenu.

"Veoma smo zabrinuti. Osoblje Ambasade prati situaciju kako bismo mogli reagovati na adekvatan način ako bude potrebno", izjavila je juče Morin Elizabet Kormak, ambasador SAD u BiH.


U Doboju nema razloga za paniku

Dobojlije juče nisu bile razočarane, ali jesu zabrinute zbog visokog vodostaja Bosne i u strahu od nove poplave.

U lokalnoj Civilnoj zaštiti poručuju da je rijeka u koritu, da je njen nivo 123 centimetra i da nema razloga za paniku jer redovna odbrana od poplava počinje kada rijeka dosegne oko četiri metra.

"Ni noćas nisam spavao jer jednom me poplavilo i opet će biti to isto. Kad sam čuo da je napravljen nasip, išao sam, pregledao i vidio da ništa nije napravljeno. Sve sam institucije ovdje pitao da li je nešto napravljeno i dobio odgovor: Gledaj u Boga i moli se Bogu", priča Dobojlija Boro Kikić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )