FOTO: klix.ba

Danas u podne Sarajevo je, prema podacima AirVisuala, bilo šesti najzagađeniji glavni grad na svijetu. U isto vrijeme, dron ekipe Helifilm uzdigao se iznad magle, smoga i niskih oblaka kako bi sa vrha Trebevića zabilježio neobično lijep, a istovremeno sablasan i zabrinjavajući prizor.

Kada se iznad Sarajeva stvori “kapa smoga i magle” društvenim mrežama počnu kružiti fotografije sa planine nadomak Sarajeva koja je okupana suncem, dok dole “malo ispod” stanovništvo se guši u veoma zagađenom zraku.

Opšte poznato je da Sarajevo zbog svog specifičnog geografskog položaja svake jeseni i zime pliva u niskim oblacima i magli. Ipak, kako godine prolaze, njima se pridružuje sve veća koncentracija štetnih čestica koje proizvodi izgaranje materijala poput drveta i uglja te rad motora u vozilima.

Takođe je znano da posmatranje fenomena “tipične sarajevske magle” sa planina koje ga okružuju ili iz zraka može biti fascinantno iskustvo, koliko god “bijeli šlag” ispod vas bio zapravo otrovan.

Ta pojava posebno šteti hroničnim bolesnicima i osobama koje pate od tegoba sa disajnim putevima.

U subotu je bilo dovoljno alarmantno da Vlada Kantona Sarajevo proglasi epizodu “uzbuna”, a koja je podrazumijevala nekoliko ograničenja i zabrana, uključujući kretanje vozila sa EURO2 standardom emisije gasova.

Dobra vijest je da se prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometerološkog zavoda, u utorak očekuje promjena vremena, sa padavinama i slabim vjetrom.

Upravo zbog toga, stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo predlažilo je Vladi KS da epizoda “upozorenje” ostane na snazi u svim zonama, te da se ne proglašava epizoda “uzbuna”.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )