FOTO: null

U Sarajevu je održan regionalni sastanak lidera “Brdo-Brioni” procesa.

Osim članova Predsjedništva BiH i inicijatora ovog skupa, predsjednika Hrvatske i Slovenije, plenarnom sastanku u zgradi zajedničkih institucija BiH, prisustvovali su i stalni članovi Procesa - lideri Srbije, Crne Gore, Albanije i Makedonije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je rekao da se povjerenje u regiji može izgraditi samo vlastitim i zajedničkim naporima.

- Povjerenje možemo izgraditi samo vlastitim naporima. Moramo izaći iz šablona i matrica koje nas vraćaju unazad. Moramo shvatiti šta je u interesu naroda koje predstavljamo - rekao je Izetbegović. Dodao je da se regija mora suzdržati od retorike netrepeljivosti.

Izetbegović je rekao da učesnici Samita ostaju posvećeni viziji Evrope.

- Ostajemo čvrsto posvećeni viziji Evrope, a Makedonija će biti domaćin narednog samita Brdo - Brijuni 2017. - rekao je on.

Učesnici "Brdo-Brioni" procesa juče su u okviru predsjedničkog panela "Dogovor za novo doba", prisustvovali Samitu "100" biznis lidera Јugoistočne Evrope, čiji je pokrovitelj Predsjedništvo BiH.
Počasni gost ovogodišnjeg sastanka lidera "Brdo-Brioni" procesa je predsjednik Italije Serđo Matarela.
"Brdo-Brioni" proces ima za cilj jačanje regionalne saradnje, kao i podsticanje političkog dijaloga regiona i EU.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )