FOTO: null

NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić ocijenili su danas da je saradnja Crkve i grada na visokom nivou, te razgovarali o mogućnostima zajedničkog finansiranja nekih objekata, ali i daljoj realizaci

Nakon prvog zvaničnog susreta sa Mićićem u Gradskoj upravi od kada je ustoličen, episkop Fotije je rekao da je nedavno došao u ovaj grad, da ima puno poslova, građevinskih, duhovnih i kulturnih, i da se o tome mora razgovarati sa ljudima nadležnim za te oblasti. 

"Konkretno smo danas pričali o načinu finansiranja Crkve i Eparhije od grada, što treba da bude regulisano nekim propisima u okviru budžeta i poslovanja grada", naveo je episkop Fotije. 

On je podsjetio da je u Bijeljini dovršen objekat pored Saborne crkve koji bi uskoro trebalo da bude priveden svojoj svrsi, najvjerovatnije prosvjeti - budućoj pravoslavnoj gimnaziji, obdaništu ili nakom fakultetu. 

"O tome sam razgovarao sa gradonačelnikom, a tek ćemo vidjeti koje će rješenje biti nađeno kao najpovoljnije", rekao je vladika Fotije. 

On je izrazio želju i potrebu Eparhije da uskoro bude građen i duhovno-kulturni centar pored Crkve Svetog Georgija od opšteg interesa za sve građane. 

"Želimo da idemo naprijed, da gradimo zajedno sa gradonačelnikom, svim ljudima ovog grada i svim institucijama u njemu. Mi ne pravimo razliku - ni političku, ni vjersku, niti nacionalnu. Želimo da sarađujemo sa svima i tako svjedočimo istinu našeg svetog pravoslavlja. Rekao sam gradonačelniku da želimo da najbolji odnosi između crkve i države i državnih institucija budu upravo ovdje u Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj, u Bijeljini, gdje je njeno sjedište, te da mi treba da damo primjer kako treba sarađivati", naglasio je vladika Fotije. 

On je istakao da Crkva mora davati svoj doprinos i boriti se očuvanje svog naroda, u svakom duhovnom smislu. 

Mićić je zahvalio episkopu Fotiju za prvu zvaničnu posjetu Gradskoj upravi, izrazivši zadovoljstvo što je danas razgovarano o nastavku izgradnje infrastrukture za vjernike i sve građane Bijeljine. 

"Započeta je gradnja mnogih objekata, ima i onih u koje je ulagala Gradska uprava. Vjerujem da ćemo i nastaviti u tom pravcu. Naša saradnja će sigurno biti nastavljena", rekao je Mićić novinarima nakon sastanka. 

On je dodao da je objekat kod Sabornog hrama namijenjen za oblast prosvjete, ali da još nije precizirano o kojoj vaspitno-školskoj ustanovi će biti riječ. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )