FOTO: null

Načelnici devet opština sa istoka RS i 15 privrednih društava uputiće inicijativu vladama RS i Srbije da trasa auto – puta Sarajevo – Beograd ide preko njihove teritorije.

Druga varijanta koja se pominje u medijima je ona koja bi išla preko Višegrada, Prače i Pala. Međutim, čelnici opština sa regije Birča, te Han Pijeska i Sokoca istakli su da bi trasa preko Zvornika bila kraća za 90 kilometara, a išla bi preko prostora na kome živi oko 140.000 stanovnika i kroz 10 odsto njene teritorije.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović smatra da je trasa koju zagovaraju načelnici opština sa istoka najprirodnija.

- Ova trasa je najkraća i uvek se išlo ovom deonicom, osim ako sada neprirodno neki geostratezi misle drugačije. Vlada Srbije planira izgradnju brzog puta Novi Sad – Šabac - Loznica, te Bijeljina i Zvornik ne bi mnogo izgubile promenom ove trase. Međutim, put preko Zvornika dao bi šansu za razvoj opštinama Vlasenica, Han Pijesak, Srebrenica, Bratunac – rekao je Stevanović.

On navodi da o privrednom značaju za stanovništvo ovog kraja ne treba ni govoriti.

- Shvatamo potrebe predstavnika Pala, Prače i drugih, ali ta trasa nije prirodna. Za razvoj turističkih potencijala Jahorine put preko Zvornika je važniji, jer ga koristi kompletna Vojvodina, odakle na ovu planinu dolazi veliki broj turista - ističe Stevanović.

Rajko Dukić, predsednik kompanije „Boksit” u prvi plan je istakao finansijsku isplativost.

- Varijanta „jedan” koja bi išla preko Romanije, Zvornika, Beograda je od ove druge varijante preko Pala i Višegrada kraća za 90 kilometara. Teren je neuporedivo bolji, što znači da bi izgradnja bila jeftinija - istakao je Dukić.

Istovremeno, načelnik Vlasenice Miroslav Kraljević rekao je da je ovaj projekat predstavlja „život u opštinama na istoku RS“.

- Bez tog auto - puta ovaj prostor će biti mrtav, a mislim da nikome nije u interesu da se to desi - rekao je Kraljević.

Čelnike devet opštine regije Birča i Romanije podržalo je i sedam narodnih poslanika iz NS RS.

-I stručno - tehnički i ekonomski mislimo da je opravdana izgradnja upravo ovom trasom, a posebno mislim da ima i politički značaj za ove dve regije - kaže Spomenka Stevanović, poslanik DNS u NS RS.

U igri više opcija

Prema brojnim najavama mnogi lokalni zvaničnici su zainteresovani za trasu ovog autoputa. Jedna od varijanti je put preko Višegrada, Goražda, Foče, Trnova do Sarajeva, koju je predložio poslanik u NS RS Zdravko Krsmanović. Druga bi bila preko Ljubovije i Bratunca, preko Milića, Vlasnice, Kladnja do Sarajeva. Treća deonica bi bila od Sarajeva, preko Kladnja i Tuzle do Orašja, gde bi se povezivala sa auto - putem Beograd - Zagreb.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )