FOTO: Glas Srpske

Republički karantini u kojima su prethodnih mjeseci boravili oboljeli od virusa korona u Srpskoj od danas su prošlost, a stručnjaci apeluju na zaražene kojima je određena mjera kućne izolacije da se ponašaju odgovorno i poštuju preporuke, jer ih u suprotnom očekuju sankcije.

Odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije RS danas su sa radom  prestali karantini na staroj pulmologiji u Univerzitetskom kliničkom centru RS, bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu, te domovima učenika u Bijeljini, Trebinju i Doboju. Osobe sa blažim simptomima od sada se upućuju  u kućnu izolaciju, a oni sa srednjom i teškom slikom na bolničko liječenje.

Vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković istakao je za “Glas Srpske” da su higijensko-epidemiološke službe (HES) domova zdravlja zadužene da prate zdravstveno stanje pozitivnih na virus korona koji su u kućnoj izolaciji, a da Inspektorat RS i komunalna policije imaju zadatak da kontrolišu da li građani poštuju tu mjeru.    

- Institut priprema dokument prema kojem će HES djelovati na terenu iako je njima i sada poznato šta treba da rade, jer već četiri mjeseca vrše zdravstveni nadzor lica koja imaju rješenje za kućnu izolaciju. Plan je da sa zaraženima u samoizolaciji kontaktiraju dva puta dnevno, da bi ispratili kako se osjećaju, a u slučaju pojave simptoma ekipe će ići u obilazak. Ako dođe do pogoršanja zdravstvenog stanja, pacijenti će biti upućivani u bolnice - rekao je Zeljković. On je apelovao na oboljele da poštuju mjeru kućne izolacije, navodeći da je to mnogo bolja i blaža varijanta od karantina.

- U slučaju da dođe do kršenja mjere, postoje sankcije za te osobe. Neophodno je da budu odgovorni sami prema sebi, ali i prema cijelom društvu. Preporučujem im da ostanu kod kuće jer se tako u daleko manjoj mjeri narušava njihova komocija od boravka u karantinu - kazao je Zeljković i dodao da će lokalni krizni štabovi obezbijediti smještaj za pozitivna lica koja nemaju uslove da boravak u kućnoj izolaciji.

Bijeljinski Dom zdravlja koji je vršio nadzor nad Domom učenika u tom gradu, a koji je služio za smještaj lica pozitivnih na “kovid 19”, juče je ispraznio objekat. 

- U karantinu u Bijeljini smo juče ujutro imali 58 osoba, od kojih je 32 bilo sa područja Zvornika, sedam iz Vlasenice i Bratunca, šest iz Milića, tri iz Ugljevika i jedno lice iz Srebrenice. Timovi porodične medicine pregledali su pacijente i oni koji nemaju simptome ili imaju blage upućeni su u kućnu izolaciju narednih 14 dana - rekao je direktor Doma zdravlja Bijeljina Duško Milovanović.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo, u Srpskoj je juče virus korona potvrđen kod još 40 osoba. Među novozaraženima je osam osoba iz Rogatice, sedam iz Ljubinja, šest iz Banjaluke, tri iz Gradiške, po dvije iz Bijeljine, Kotor Varoša, Teslića, Vlasenice i Prijedora i po jedna iz Dervente, Doboja, Foče, Gacka, Trebinja i Zvornika. 

- Prijavljen je i jedan smrtni slučaj kod kojeg je potvrđeno prisustvo virusa korona. Radi se o muškarcu srednjeg životnog doba iz Vlasenice, sa udruženim oboljenjima, koji je 125. žrtva virusa u Srpskoj - istaknuto je u saopštenju Instituta u kojem se navodi da su do sada u Srpskoj potvrđena 2.272 slučaja zaraze virusom korona, te da su trenutno hospitalizovane 124 osobe.

Smjernice

Prema smjernicama za samoizolaciju koje je objavio Institut za javno zdravstvo Srpske na početku epidemije virusa korona, navodi se da građani u izolaciji ne smiju napuštati kuću, odlaziti na posao, u školu,  na vjerska ili druga okupljanja, a zabranjeno je i primanje posjeta u kući. Preporučuje se i izbjegavanje kontakta s ukućanima, te boravak u odvojenim prostorijama.

- Ukoliko je moguće, koristite odvojen toalet, često perite ruke sapunom i vodom i nikako ne dijelite isti peškir sa ukućanima. Koristite odvojeno posuđe, pribor za jelo, posteljinu i svakodnevno dezinfikujte prostorije u kojima boravite - stoji u smjernicama Instituta.
 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )