FOTO: null

Anđa Nikolić, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Brčko distrikta, predložila je samu sebe za člana Stručnog savjeta Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Odluku o imenovanju Nikolićeve kao člana Stručnog savjeta Agencije donijela je Vlada Brčko distrikta, ali na prijedlog Odjeljenja na čijem čelu se nalazi upravo Nikolićeva.

"U čemu je problem ako ja predložim sebe", upitala je juče Nikolićeva, a na našu konstataciju da to i nije baš u redu, kratko je odgovorila da je ona jedini doktor u Odjeljenju.

Inače, u Stručnom savjetu Agencije za lijekove i medicinska sredstva može biti imenovan i pravnik, a nakon što smo Nikolićevoj skrenuli pažnju na tu činjenicu, rekla je da je nju imenovala Vlada Brčko distrikta i da u tome nema ništa sporno.

Ono što je zanimljivo jeste da je odlukom o imenovanju Nikolićeve praktično prekršen Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH, koji kaže da sedam članova Stručnog savjeta Agencije za lijekove i medicinska sredstva predlažu entitetska ministarstva zdravlja i Odjel za zdravstvo Brčko distrikta. U tekstu zakona, koji govori o imenovanju u Stručni savjet, Vlada Brčko distrikta se ne spominje.

"Donesena je odluka da Vlada Brčko distrikta vrši sva imenovanja na nivo Bosne i Hercegovine i zbog toga je ona i usvojila odluku o mom imenovanju", rekla je juče Nikolićeva.

Odluka o imenovanju Nikolićeve proslijeđena je Ministarstvu civilnih poslova BiH, koje Savjetu ministara BiH dostavlja konačnu listu na usvajanje, a na prijedlog entitetskih ministarstava.

Naknada za rad članovima Stručnog savjeta Agencije za lijekove i medicinska sredstva iznosi 600 KM mjesečno, a predsjedavajućeg Stručnog savjeta 800 KM i imenuju se na period od četiri godine.

Mandat još aktuelnom sazivu Stručnog savjeta Agencije za lijekove istekao je prije nekoliko mjeseci, a u toku je konstituisanje novog. Prema nezvaničnim informacijama, ostalo je još da Ministarstvo zdravlja FBiH imenuje svoja tri člana, a jedna od prvih odluka novog saziva Stručnog savjeta moglo bi biti povlačenje prijedloga za imenovanje Nataše Grubiše, aktuelnog direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva, na još jedan mandat. Grubiša je već ranije na konkursu ponovo izabrana za direktora, ali po svemu sudeći taj konkurs će biti poništen, jer je Ministarstvo civilnih poslova BiH od Stručnog savjeta Agencije već tražilo da se to uradi, odnosno da povuku svoju raniju odluku o prijedlogu za imenovanje Grubiše.

Stručni savjet je takvu inicijativu Ministarstva civilnih poslova odbio, ali prema riječima dobro upućenih, ne treba sumnjati da će novi saziv to prihvatiti i poništiti odluku o imenovanju Grubiše, jer je formiranjem nove vlasti na nivou BiH mjesto direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva SDS prepustio PDP-u.

"Ne znam detalje u vezi s imenovanjem Stručnog savjeta, ali čekam da se sve to konačno završi, jer su neke odluke koje treba donijeti Agencija na čekanju", rekla je Grubiša.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )