FOTO: null

Stanovnici Samoe i republike Kiribati u Tihom okeanu prvi na planeti dočekali su novu 2017. godinu, oko 11 sati po našem vremenu. Samo 15 minuta kasnije, Nova godina stigla je u jedan deo Novog Zelanda, a do podneva i u ceo Novi Zeland.

Prvi veliki svetski grad koji dočekao 2017. godinu je Okland na Novom Zelandu, uz glasno odbrojavanje i vatromet sa 328 metara visokog tornja "Skaj tauer".

Pacifičke zemlje Nauru, Tuvalu i delovi istočne Rusije u novu godinu ulaze sat kasnije. Poslednji koji će se oprostiti od 2016. godine su stanovnici ostrva Nijue u južnom Pacifiku.

Sidnej počeo proslavu u 21.00

Iznad luke u Sidneju počela je proslava Nove godine prvom rundom velikog vatrometa, a glavni događaj najavljen je u ponoć.

Vatromet je ispunio nebo iznad luke u Sidneju, označavajući početak prve runde najveće do sada pirotehničke predstave u tom gradu.

Više od milion ljudi okupilo se na obali u Sidneju da bi posmatrali vatromet koji je počeo u 21.00 čas po lokalnom vremenu i u očekivanju narednog u ponoć.

Prema navodima lokalnih medija, najavljeno je odavanje počasti preminulim muzičkim legendama Prinsu i Dejvidu Bouviju. Najavljeno je da će sa neba padati "ljubičasta kiša" vatrometa. U dva vatrometa biće upotrebljeno oko sedam tona pirotehničkih sredstava.

Saobraćaj u ulicama oko sidnejske luke blokirane su radi boljeg smeštaja posmatrača, a više od 2.000 policajaca u civilu i uniformama patrolira gradom i lukom.

Posebne mere obezbeđenja

Inače, ovogodišnje proslave, posebno one koje se organizuju na javnim mestima, održavaju se pod jakim obezbeđenjem u strahu od terorističkih napada. Tako će u novogodišnjoj noći u gradove širom Francuske izaći 100.000 policajaca, proslavu na Crvenom tragu u Moskvi obezbeđuje 5.000 policajaca, dok će ih na ulicama Njujorka biti oko 7.000.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )