FOTO: null

Savjet ministara odobrio je šest miliona maraka za izgradnju i opremanje objekata na graničnom prelazu Vardište i aerodromima Mostar i Tuzla, i tako ponovo zaobišao aerodrom u Banjaluci.

Radi se o nastavku politike urušavanja vazdušnog saobraćaja u Srpskoj, nakon što je prethodno tuzlanskom aerodromu dodijeljen prevoz kargo saobraćaja, izjavio je ministar saobraćaja i veza Republike Srpske, Neđo Trninić.

Ulaganje u vazduhoplovni saobraćaj BiH tipičan je primjer maćehinskog odnosa zajedničkih institucija. Tuzlanski i mostarski aerodrom iz kase BiH koju puni i Republika Srpska, prvo su dobili po milion maraka pomoći, a zatim i šest miliona kako bi izgradili kapacitete za carinjenje. S druge strane, banjalučki aerodrom podiže kredit kako bi to isto izgradio.

Ministar Trninić kaže da je ogorčen zbog ovakvog poteza.

Ovo je nastavak politike uništavanja vazdušnog saobraćaja u Republici Srpskoj, kaže Trninić. Prethodno je tuzlanskom aerodoromu odobrena mogućnost izvoza mesa, iako za to nije imao uslove, niti je bilo ikakve opravdanosti da se to uradi, čime je prepolovljen prihod banjalučkog aerodroma.

Trninić kaže da to potvrđuje da se sve radi na zatvaranju banjalučkog aerodroma, i dodaje, da "od tog Savjeta ministara nemamo ništa osim da se želi uništiti sve što dolazi iz Republike Srpske".

Svaki ozbiljan aerodrom mora da ima adekvatne kapacitete za carinjenje, kažu na banjalučkom aerodromu, međutim, u Savjetu ministara, bez obzira na ministre iz Srpske koji tamo sjede, oni ne dolaze na red.

Odlukom Savjeta ministara, za nabavku zemljišta za prelaz Vardište i aerodrom Tuzla odobreno je 200.000 KM. Za izgradnju i opremanje objekata na prelazu Vardište i Aerodromu Tuzla 5,7 miliona KM. Za rekonstrukciju postojećih objekata carinskih ispostava na aerodromima Mostar i Tuzla 100.000 maraka.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )