FOTO: null

Političke partije predale su juče kandidatske liste za lokalne izbore na ovjeru Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH, a sudeći prema kandidaturama, u samo pet opština u Srpskoj okršaj za gradonačelnike i načelnike neće voditi velike koalicije predvođene

Prijavama zatrpani CIK do zaključenja ovog broja "Glasa Srpske" nije objelodanio koliko je kandidata prijavljeno, ali su to objelodanile stranke čiji su predstavnici pohrlili u Sarajevo. Vladajuća koalicija u RS koju čine SNSD, DNS i SP nije uspjela da dođe do zajedničkog kandidata u Kotor Varošu, Čelnicu i Ribniku. Opozicioni Savez za promjene objavio je jedinstvo u svim lokalnim zajednicama, ali su u PDP-u istakli da to neće biti slučaj u Kostajnici i Prnjavoru. Rezervu je izazvao i prvi čovjek trebinjskog NDP-a Slobodan Šaraba najavivši za sutra konferenciju za novinare na kojoj će saopštiti da li će postupiti po nalogu vrha stranke i podržati aktuelnog gradonačelnika iz PDP-a Slavka Vučurevića.

Potpredsjednik SNSD-a Marko Vidaković rekao je poslije predaje prijava da je stranka kandidovala više od 2.300 osoba za odbornike i 42 kandidata za gradonačelnike i načelnike u RS.

- U većini lokalnih zajednica idemo sa koalicionim partnerima na osnovu potpisanog sporazuma. Prijave koje smo predali su u skladu sa dogovorom SNSD-a, DNS-a i SP-a koji su potpisali lideri ovih partija. U FBiH u Glamoču i Grahovu idemo sa koalicionim kandidatom za načelnike, dok je u Drvaru kandidat ispred SNSD-a - rekao je Vidaković.

On je dodao da je SNSD istakao svoje kandidate u Čelincu, Šipovu, Kotor Varošu i Čajniču i da i u tim opštinama očekuje pobjedu. Iako su vođeni dugi pregovori, epilog u Kotor Varošu je da svaka od stranaka izlazi sa svojim kandidatom. SNSD i SP su predložili predsjednike opštinskih odbora Gorana Kušljića i Predraga Tešića, a u posljednji čas DNS je nominovao Đuru Krčića.

Kandidat SNSD-a u Šipovu biće poslanik u Narodnoj skupštini RS Milan Kovač, a u Čelincu aktuelni načelnik Momčilo Zeljković. U obje opštine mogu da računaju na podršku socijalista, dok je neizvjesno da li će im se prikloniti i DNS.

Generalni sekretar DNS-a Dragutin Rodić rekao je da su predali liste za gradonačelnike i načelnike u skladu sa koalicionim dogovorom u deset lokalnih zajednica u RS i FBiH. Potvrdio je da ni poslije dodatnog vremena datog lokalnim odborima nije došlo do dogovora u Čelincu, Kotor Varošu i Ribniku.

- Kako nema dogovora, DNS je u Čelincu kandidovao Radomira Trivića, u Kotor Varošu Đuru Krčića, a u Ribniku Gorana Savića. U Čajniču podržavamo kandidata SNSD-a, dok je u Šipovu, gdje nemamo kandidata, odluka na lokalnom odboru stranke - kazao je Rodić i dodao da se na njihovim listama nalazi oko 1.650 kandidata.

Lider SP-a Petar Đokić i predsjednik Izvršnog odbora Slobodan Protić juče se nisu javljali na telefonske pozive.

Kada je riječ o Savezu za promjene, situacija nije čista u Trebinju gdje je kao zajednički kandidat juče promovisan Vučurević, ali je i dalje sporno da li će imati punu podršku lokalnog NDP-a sa kojim godinama nije u dobrim odnosima. Lider NDP-a Dragan Čavić kaže da nema dilemu da će odbor u Trebinju stati iza Vučurevićeve kandidature upozorivši da će svaki drugačiji stav završiti raspuštanjem odbora. Prvi čovjek trebinjskog NDP-a Slobodan Šaraba rekao je da će se o svemu izjasniti sutra na konferenciji za novinare.

U SDS-u su kazali da će njihovi kandidati u izbornu trku u 46 lokalnih zajednica i da vjeruju da će imati podršku partnera. U PDP-u kažu da će njihov kadar biti zajednički kandidat u 12 opština, a priznaju da punu podršku neće imati u Kostajnici i u Prnjavoru. Zajednički kandidati ispred NDP-a su potvrđeni u Banjaluci, Šipovu i Šamcu. Njihov potpredsjednik Zdravko Krsmanović ide u izbornu trku za načelnika Foče, ali će se zbog problema do kojih je došlo pojaviti kao kandidat radikala.

Ujedinjena Srpska predala je liste za 26 opština i gradova u RS, a njen lider Nenad Stevandić je nosilac odborničke liste u Banjaluci. Lider Partije ujedinjenih penzionera Ilija Vujičić kandidat je za načelnika Čelinca, a penzioneri će u trku za odborničke pozicije u nizu lokalnih zajednica. Koalicija SDA i SBB-a u RS ima šest kandidata za načelnike i oko 500 za odbornike.

Prljava kampanja

Prljava kampanja u Rogatici već je počela iako su do lokalnih izbora ostala još nepuna tri mjeseca. Ova opština je juče osvanula izlijepljenja plakatima na kojima je kandidat za načelnika koalicije okupljene oko SNSD-a Milorad Jagodić nazvan lopovom i kriminalcem.

- Stranke okupljene u Savez za promjene su već procijenile da njihov kandidat gubi, zbog čega ih je uhvatila panika. Otuda i nastojanje da me oblate bez ikakvog osnova - kazao je Jagodić navodeći da je obavijestio policiju.

Građani će birati

  • 131 načelnika u BiH
  • 10 gradonačelnika u BiH
  • 53 skupštine opština u RS
  • 74 skupštine opština u FBiH
  • 6 gradskih skupština u RS
  • 4 gradske skupštine u FBiH
  • 1 skupštinu u Brčko distriktu
  • 107 ovjerenih stranaka
  • 309 ovjerenih nezavisnih kandidata
  • 58 kandidata predstavnika nacionalnih manjina

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )