FOTO: stvarukusa.rs

Pirinač je nezaobilazna namirnica u mnogim jelima, prilagodljiv je i možete da ga napravite na različite načine, kao pilav, sutlijaš, prilog raznim vrstama mesa.. A da li ste se zapitali da li može da se pokvari?

Međutim, ako se ne čuva pravilno pirinač može da razvije buđ i postane skladište insektima. Bijeli pirinač ima duži rok trajanja od integralnog. To je zato što integralni pirinač ima veći sadržaj ulja, što mu skraćuje rok trajanja. Dok beli pirinač može lako da izdrži 3-4 godine, integralni pirinač neće moći da traje duže od 8 meseci.

Najlakši način da se spreči kvarenje je držanje u hermetički zatvorenoj posudi. Odlučite se za staklenu ili bolju plastičnu posudu. Ovo će da spreči vlagu i održaće pirinač svježim. Drugi način čuvanja pirinča je zamrzavanje u posudama, pa po potrebi odmrzavate količinu koja vam je potrebna. Domaćice ovde prave grešku i uglavnom čuvaju pirinač u kesi u kojoj ga kupe.
 
Kako prepoznati pokvareni pirinač?
 
Ako počne da se suši, razvije buđ, promeni boju ili čudno miriše to su glavni pokazatelji da se pirinač pokvario. U slučaju da primjetite bube odmah treba da ga bacite. 




Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )