FOTO: null

“Vlasti u Srpskoj mi opstruišu kabinet”, poručuje Ramiz Salkić. Potpredsjednik Srpske kaže da mu je zbog zabrane održavanja propao plan da u Banjaluci okupi 150 bošnjačkih zvaničnika, a svi zajedno za dva dana razgovarali bi o, kako i dalje tvrdi, zakazan

Pošto nije dobio zeleno svjetlo da u jednoj od sala Narodne skupštine održi sastanak bošnjačke predstavnike u petak će okupiti na drugom mjestu.

“U Srebrenici gdje je to možda i puno važnije nego u Banjaluci govoriti o aktuelnim pitanjima, a prije svega o referendumu i o tome kako će se spram ovog pitanja dalje odnositi Bošnjaci”, kaže Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske.

“Nije u pitanju diskriminacija bošnjačkog naroda”, uzvraćaju iz Narodne skupštine. Kao dokaz, dostavili su prepisku sa Salkićem od prethodna dva dana. Prvobitno je, kažu, tražio da se sastanak organizuje u maloj sali gdje bi došlo 150 ljudi, ali je zahtjev odbijen jer tamo ima maksimalno 80 mjesta. Drugi put Salkić nije spominjao brojke već razlog okupljanja, ali mu zahtjev ni tada nije odobren jer za to, tvrde u skupštini, nisu ispunjeni formalni uslovi.

“Kada smo tražili dodatno pojašnjenje u koju svrhu se organizuje traženi sastanak, šta je namjera sastanka, rečeno nam je veoma nejasnim i nedefinisanim stavom da se traži u svrhu aktuelne političke situacije”, naveo je Marko Aćić,sekretar Narodne skupštine RS.

Referendum o Danu republike glavna je tema i u Brčkom. Američki ambasador Morin Kormak zahvalila se gradonačelniku Anti Domiću zato što je prihvatio odluku supervizora o neodržavanju referenduma u distriktu. Zbog referenduma, kaže, uskoro se sastaje sa prvim ljudima tužilaštva i policijskih agencija.

“SAD ne podržavaju referendum zato što smo mi tu da bismo dali podršku, i sve članice PIK-a, da bismo dali podršku provedbi Dejtona da bismo dali podršku ustavu ove zemlje, kao što znamo Ustavni sud već je donio svoju odluku i smatramo da referendum nije konzistentan sa ustavom i da takođe odvlači pažnju od puno važnijih pitanja”, izjavila je Morin Kormak, američki ambasador u BiH.

Bez obzira na sve, pripreme za referendum van Brčkog organizuju se bez većih zastoja. Nakon oština i gradova, u treću brzinu ubacila su i predstavništva Srpske. Izjašnjavanje na referendumu uveliko se priprema u nekoliko gradova u Njemačkoj i Švajcarskoj – ali i Moskvi i Briselu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )