FOTO: Nezavisne

Tužilaštvo BiH zatražilo je da se Goranu Salihoviću, bivšem glavnom tužiocu Tužilaštva BiH, zabrane putovanja, oduzme pasoš i zabrane kontakti sa svjedocima, čemu se oštro usprotivio njegov branilac, naglašavajući da ne postoje razlozi za određivanje takvih mjera jer je Salihović redovno dolazio na sva ročišta i odazivao se na poziv Tužilaštva.

"Sama tužiteljica je na ročištu na pitanje suda rekla da nema dokaza o eventualnom uticaju ili pokušaju uticaja na svjedoke i nema zakonskih mogućnosti da mu se odredi pritvor", rekao je Rifat Konjić, advokat Gorana Salihovića.

Sa druge strane, tužiteljka koja vodi predmet protiv Salihovića istakla je na prvom ročištu u petak da postoji opasnost od bjekstva jer Salihović ima dvojno državljanstvo, i to BiH i Hrvatske, u kojoj ima člana porodice. Kada je riječ o mjerama zabrane kontakta sa svjedocima, naglasila je da je Salihović bio nadređeni svjedocima te da bi mogao iskoristiti svoju nekadašnju poziciju da utiče na njih kako bi promijenili iskaz.

Protiv Salihovića bi trebalo da svjedoče, između ostalih, šef Kabineta, šef Finansijskog odjela i sekretar Tužilaštva BiH, kao i istražioci sa terena, koji su, kako kaže tužilac, prisustvovali nekim aktivnostima i bili svjedoci onoga što se nalazi u optužnici.

Inače, Sud BiH je još ranije potvrdio optužnicu protiv Salihovića, a u petak se moglo čuti da mu se, između ostalog, na teret stavlja da je kao službena osoba u institucijama BiH, iskorištavanjem službenog položaja ili ovlaštenja, sebi pribavio imovinsku korist koja prelazi iznos od 50.000 KM. Navodno, Salihović je, iako je znao da je Tužilaštvu BiH određen limit za reprezentaciju od 20.000 KM, postupao suprotno tome i iskorištavajući službeni položaj nalagao rukovodiocu Odjela za materijalno-finansijske poslove da se na konto troškova reprezentacije prebace sredstva budžeta Tužilaštva BiH koja su bila određena za druge namjene.

Dio optužbe protiv Salihovića je i njegovo putovanje u Pariz u aprilu 2015. godine, kada je, prema navodima optužnice, zajedno sa saradnicima i pratiocem iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, zbog turističkog obilaska grada i pored upozorenja o mogućem kašnjenju na avion, zakasnio i propustio let za koji su imali plaćene povratne karte.

"To je za posljedicu imalo kupovinu novih avionskih karata za sve osobe, koje je u tom momentu platio Salihović svojim sredstvima, ali je po povratku sa službenog puta zahtijevao i naložio da mu Tužilaštvo BiH refundira iznos plaćen za nove avionske karte u visini od 3.874,50 KM iako je znao da je svojim postupcima uzrokovao kašnjenje na avion, pa je let propušten", navodi se u optužnici i dodaje da je kasnije Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH izvršila povrat sredstava Tužilaštva BiH za svog radnika u iznosu od 1.291,50 KM. Praktično, na ovaj način Salihović je, navodno, oštetio budžet Tužilaštva BiH za 2.583,03 KM, a budžet Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH za 1.291,50 KM, a sebi pribavio korist od 3.874,50 KM.

"Nikad nisam vidio u optužnici da neko ko krši pravilnik za trošenje novca odmah prisvaja sebi taj novac. Smatramo kako ne postoje dokazi za to. Postoje računi i svi ostali dokumenti koji pokazuju kako se trošio novac", rekao je Konjić.

Sud BiH Salihovića tereti da je počinio krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, a u narednih nekoliko dana odlučiće da li će bivšem glavnom tužiocu biti određene mjere zabrane.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )