FOTO: glassrpske

Čuveni Delta Mississipi Blues Museum uputio je pismo projekt menadžeru Nišville džez festivala u SAD Jeleni Ivanjac, u kojim izražava namjeru da se organizuje postavka o srpskom muzičaru “Šabanu Bajramoviću”, koji bi time postao prvi Srbin i Rom u svijetu koji je dio njihove postavke.

Delta Mississipi Blues Museum je legat za najpoznatije bluz muzičare iz SAD, posebno one potekle iz Delta Mississipija.
 
Ovi muzičari su bili jezgro čitavog bluza i džez stilova koji su se kasnije raširili po cijeloj SAD i izvršili uticaj na svjetsku muziku.
 
Pored Delta Mississipi Blues muzeja, želju za sličnom postavkom pokazalo još nekoliko bluz muzeja, kao i muzej u Nju Orleansu - najčuveniji džez muzej, čiji je direktor Greg Lambsi, s kojim se direktor Nišvillea Ivan Blagojević sreo u Nju Orleansu - potvrdio dolazak na Nišville, koji će se održati od 6.do 15. avgusta.
 
“Tokom Lambsijevog boravka u Nišu razgovaraćemo i o formiranjau spomen-sobe Šabana Bajramovića u muzeju džeza u Nju Orleansu s replikom statue Šabana Bajramovića, postavljenom na nišavskom keju” izjavio je direktor Nišvila Ivan Blagojević.
 
U pomenutim muzejima biće snimani dijelovi dokumentarnog filma “Ja sam Šaban” producenta i višestruko nagrađivanog reditelja Veljka Mirkovića, a u koprodukciji “Optimistic film” i “Nišville jazz festivala”.
 
“Ja sam Šaban” je priča o jedinstvenom romskom muzičaru i njegovom životu, ispričana iz ugla onih koji su ga poznavali, onih koji su radili s njim, onih koji su mu se divili i pjevali njegove pjesme njemu u čast, ali i onih koji su znali i njegove strasti prema životu i slobodi.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )