FOTO: null

Lideri stranaka Saveza za promjene s jedne, te SNSD-a, DNS-a i SP-a sa druge strane blizu su dogovora da na naredne lokalne izbore 2016. godine izađu sa zajedničkim kandidatima u svim gradovima i opštinama Srpske.

Prema informacijama do kojih je došao Press, na ovaj potez i jedni i drugi su se odlučili zbog propusta na prošlim lokalnim izborima koji su ih koštali pojedinih gradonačelničkih i načelničkih pozicija.

Izvor Press-a iz vrha SNSD-a tvrdi da ova stranka ne želi da se dovede u situaciju kao što je to bilo u Bijeljini kada je DNS svojom podrškom Mići Mićiću odlučio o konačnom ishodu izbora.

- Želimo dogovor jer nećemo da nam se ponove greške kao 2012. godine. Tako ćemo podijeliti opštine i gradove prema mogućnostima stranaka i njihovih kadrova. Sigurno je da će SNSD, kao najveća od ove tri partije, imati većinu kandidata, ali i za naše partnere će biti rezervisana kandidatska mjesta za neke od poželjnijih opština i gradova - navodi izvor Press-a.


Samo ujedinjeni

I u Savezu za promjene tvrde da će sljedeće lokalne izbore dočekati ujedinjeni jer samo na taj način mogu računati da će poraziti suprotni blok.

- Usmeni dogovor već imamo i vjerujem da će ga se svi držati. Na ovaj način nam se neće desiti da opet izgubimo Banjaluku kao prošli put jer ćemo sad imati jedinstvenog kandidata, kao i u ostalim gradovima - potvrdio je izvor Pressa iz vrha SDS-a.

Pored dogovora o zajedničkim nastupima na izborima, u odborima političkih partija gradova Srpske su već počeli da razmišljaju o potencijalnim imenima mogućih kandidata za buduće gradonačelnike.

Najjasnija situacija trenutno je u Bijeljini, gdje bi, prema riječima izvora Pressa iz lokalnog SDS-a kandidat ove partije za gradonačelnika trebalo da bude Mićo Mićić, za koga smatraju da bi mogao još jednom da osvoji mandat prvog čovjeka grada.

Pored njega, predsjednik SRS Dragan Đurđević je prije nekoliko dana najavio svoju kandidaturu, dok iz SNSD-a poručuju da je v.d. GO Siniša Maksimović jedino ime iz ove stranke koje bi moglo da parira Mićiću i osvoji gradonačelničku poziciju.

Ovo nam za Press potvrdio i bivši kandidat SNSD-a za gradonačelnika Bijeljine, Miroslav Milovanović, koji je odbacio mogućnost da se ponovo uključi u bitku sa Mićićem.

- Jedini čovjek, u ovom trenutku, iz naše stranke koji se nameće kao dobar kandidat je Siniša Maksimović. To je moje, ali i mišljenje velikog dijela odbora u Bijeljini. Do konačne odluke, u koju će biti uključeno i samo rukovodstvo SNSD-a, ima još dosta vremena i postoji mogućnost da bude ponuđeno i neko drugo ime - rekao je Milovanović.


Borba za Doboj

I u Doboju je situacija poznata kada je u pitanju SNSD-ov kandidat za gradonačelnika na narednim izborima. Prema riječima našeg izvora, to bi trebalo da bude Spomenko Vasilić, predsjednik Gradskog odbora Doboj. I sam Vasilić nam je potvrdio da postoji ta opcija, ali da još niko zvanično nije raspravljao o tome.

- SNSD u Doboju ima dosta dobrih kadrova. Još ne znamo ko će se izdvojiti kao konačni kandidat, ali ako organi stranke meni pruže priliku neću biti jedan od onih koji će je odbiti - rekao je Vasilić.

U Prijedoru će podršku SNSD-a i SP-a za zajedničkog kandidata dobiti DNS, koji je neprikosnoven godinama u tom gradu, a prema riječima naših sagovornika, predsjednik ove stranke Marko Pavić će se četvrti put upustiti u borbu za gradonačelnika.

Pavić nije želio da potvrdi, ali ni da dematuje ovu informaciju. I u protivničkom taboru već imaju ime kandidata za gradonačelnika, a to je Dušan Berić.

Najveća konfuzija je u Trebinju, gdje je prije dva dana pukla prava bomba o kandidaturi Emira Kusturice za gradonačelnika.

Pored njega, pominju se još imena sadašnjeg gradonačelnika Slavka Vučurevića (PDP), odnosno Slobodana Prtila (SDS) ispred Saveza za promjene te Luke Petrovića iz SNSD-a.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )