FOTO: InfoBijeljina/ilustracija

MOSTAR - Sa tržišta BiH povlače se različite serije sladoleda "Snikers", "Tviks" i "Baunti" "M&Ms" zbog utvrđenog prisustva pesticida, te smrznuti proizvod "Oslić bez glave i repa Hubsi" zbog parazita, saopštila je Agencija za bezbjednost hrane BiH.

U sladoledima je utvrđeno prisustvo etilen-oksida u aditivu koji je korišten u proizvodnji, a iz Agencije za bezbjednost hrane su naveli da ih je o tome obavijestio punomoćnik društva "Mars".
 
Opozvani su sladoledi različitog isteka roka i LOT-a, objavljeno je na sajtu Agencije za bezbjednost hrane BiH.
 
Kako su pojasnili Pravilnikom o prehrambenim aditivima propisano je da se etilen-oksid ne smije koristiti za sterilizaciju aditiva, pa u skladu sa tim nije dozvoljeno stavljanje na tržište BiH prehrambenih proizvoda u čijem je proizvodnom procesu korišten.
 
Proizvod "Oslić bez glave i repa Hubsi" stavljen je na tržište BiH pod robnom markom "Bingo", a povlači se zbog utvrđenog prisustva parazita iz porodice Anisakidae.
 
Riječ je o pvc pakovanju od jednog kilograma sa datumima pakovanja od 24. marta, 1. juna i 7. juna ove godine, te o pakovanjima od dva kilograma sa datumom pakovanja 1. i 7. jun ove godine.
 
Navedeni proizvod porijeklom je iz Španije, naveli su iz Agencije.
 
O tome je Agenciju za bezbjedost hrane BiH obavijestila Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.
 
Iz Agencije su pojasnili da se proizvodi ribarstva koji su vidljivo napadnuti parazitima ne smiju staviti u promet za ljudsku ishranu, jer ne odgovaraju odredbama Pravilnika o higijeni hrane životinjskog porijekla.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )