FOTO: null

Partija demokratskog progresa očekuje od svih nadležnih institucija Republike Srpske da uzmu u razmatranje sljedeću aferu i trošenje narodnog novca zasnovanog na ozbiljnim tvrdnjama i činjenicama kojima je učinjena ogromna šteta po interes Republike Srpsk

"Očekujemo i da se preispita odgovornost lica koja su proizvela takvo štetno dejstvo kao rezultat protivustavnog, nezakonitog, koruptivnog, neracionalnog, neodgovornog i nepotističkog ponašanja", navodi PDP u saopštenju.

Afera „Šezdeset sedam“

„Željeznice Republike Srpske“

PDP oštro osuđuje ponašanje Vlade Republike Srpske i rukovodstva „Željeznica Republike Srpske“ za nezakonito i neodgovorno upravljanje javnim preduzećem koje je u dubiozi od 230 miliona KM.

"Podsjećamo da je 2006. godine na računima Željeznica Republike Srpske bilo 60 miliona KM, a da je rezultat desetogodišnjeg upravljanja dubioza od 230 miliona KM", navodi PDP.

Danas tom preduzeću prijeti stečaj zbog lošeg finansijskog stanja. Na naplatu su stigle tužbe radnika zbog obustavljanja isplate regresa i umanjenog iznosa za topli obrok. Čak su i sami priznali, i direktor „Željeznica“ i ministar saobraća i veza Republke Srpske, da će račun „Željeznica Republike Srpske“ biti blokiran ako radnici ne odustanu od tužbi.

Sudske presude očekuje 1.720 radnika. Ukupan iznos koji bi ova firma mogla platiti je oko dvadeset miliona KM! Za sedam pravosnažnih presuda „Željeznice“ su već dužne oko 582.000 maraka. Zbog tih presuda Željeznice ne mogu prodavati ni registrovati službena vozila koja su predmet zaplijene, navodi PDP u saopštenju.

Evidentno je da je ova vlast, osim kriminala i korupcije u ovom preduzeću, sebi dopustila i da krši Zakon o radu i Opšti kolektivni ugovor. Do koje mjere je vlast licemjerna govori i činjenica da su rukovodstvo „Željeznica“ i resorni ministar pozvali radnike „da odustanu od tužbi“. Menadžment je, osim nesposobnosti da vodi preduzeće, ovim pokazao aroganciju i bahatost.

Štetnim ugovorima, finasijskim malverzacijama i nepotrebnim stranačkim zapošljavanjima oštećene su „Željeznice Republike Srpske“, čime je nanesena ogromna šteta Republici Srpskoj.

Osovina SNSD, DNS i SP koja je dovela do dubioze treba biti predmet istrage i krivičnog gonjenja!

PDP u svom saopštenju poziva istražne organe da se uključe u istragu i procesuiraju nezakonitosti u „Željeznicama Republike Srpske“, koje je utvrdila i Glavna služba za reviziju Republike Srpske.

Otkako je vladajuća koalicija preuzela „Željeznice“ dug se konstatno povećavao, uz dodatna zaduženja koja su služila da zamažu oči javnosti.

Iz revizorskog izvještaja za ovo preduzeće slijedi logično pitanje – zašto „Željeznice Republike Srpske“ nisu izmirivale svoje obaveze po ino-kreditima u toku 2008, 2009. i 2010. godine, u iznosu od 12.287.083 KM, za šta su sredstva namirena iz budžeta?“, pitaju u PDP-u.

Samo u ovom periodu, kako navode revizori, „Željeznice Republike Srpske“ su dugovale budžetu Srpske sa 31. decembrom 2010. godine 15.040.264 KM.

Partija demokratskog progresa pita – da li će iko snositi odgovornost za ovakvo stanje?!

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )