FOTO: null

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić izjavio je danas da Gradska uprava plaća 1.200.000 KM za troškove javne rasvjete, ali da je ovoj lokalnoj zajednici njemačka organizacija GIZ pomogla da izradi Studiju zamjene javne rasvjete, prema kojoj bi se, nakon šes

"Prema ovoj studiji, ulaganja u zamjenu sijalica bi nakan šest godina donijela uštedu od 60 do 70 odsto. Imamo više od 16.000 sijalica, od kojih je 9.621 živina sijalica, a koje su najveći potrošači, pa ih je neophodno zamijeniti", rekao je Mićić nakon sastanka sa predstavnicima ove njemačke organizacije. 

On je dodao da je Energetski savjet, koji je formirao grad, prihvatio ovu studiju te da je sada neophodno pronaći one koji će investirati u zamjenu sijalica. 

"Nakon 10 godina ova investicija bi se vratila, a mi bismo imali manju potrošnju, ali i moderne sijalice", rekao je Mićić. 

Direktor GIZ- Organizacije za međunarodni razvoj i saradnju Luc Žežinski /Lutz Jasinski/ rekao je da ova organizacija već četiri i po godine podržava opštine u BiH u uvođenju sistema upravljanja energijem. 

"Drago nam je da je Bijeljina dio ovih nastojanja i jedan od devet gradova koji prednjače u provođenju mjera energetske efikasnosti. Bijeljina je jedan od prvih gradova koji je koristio proračune u potrošnji javne rasvjete da bi izračunali moguće uštede", rekao je Žežinski nakon sastanka sa Mićićem. 

On je naveo da postoji veliki potencijal kod uštede javne rasvjete u gradu, a da je period otplate za takvu vrstu ulaganja šest godina. 

"Pomoć GIZ-a je u proteklih nekoliko godina u uvođenju ciklusa energetskog upravljanja u opštinama, uspostavljanje jedinice za energetsko upravljanje pri opštinama, obuka kadra i uvođenje softvera za proračune u upravljanju energijom. Kada je riječ o uštedi u javnoj rasvjeti, GIZ je pružio pomoć u izradi studije kojom treba da se odrede potencijali u ovom polju djelovanja", rekao je Žežinski.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )