FOTO: null

Ne smijemo dozvoliti da građani trpe zbog toga što se na deponiji izvode radovi i da se žale na smrad koji se širi okolnom. Tako da, bez obzira na radove, moraju se stvoriti uslovi da emisija štetnih gasova bude što manja.

Rekao je ovo juče gradonačelnik Slobodan Gavranović prilikom obilaska regionalne deponije u Ramićima, gdje je razgovarao sa direktorom ovog preduzeća Novom Grujićem i njegovim saradnicima.

- Uz sve razumijevanje, DEPOT mora da obezbijediti takve uslove da stanovništvo okolnih naselja ima normalne ekološke uslove života  - istakao je Gavranović.

Tokom sastanka sa odgovornima u DEPOT-u  dogovoreno je da se iduće sedmice formira operativni tim od predstavnika tog preduzeća, grada i Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju koji će raditi na daljem razvoju ove deponije.

- Otpad sa deponije mora se posmatrati kao sirovina i to je veoma važno u postavci budućeg koncepta razvoja. Imamo interes da razvijamo deponiju, jer se to tiče svih građana - rekao je  Gavranović.

Prema riječima tehničkog direktora ovog preduzeća Valentine Balaban u toku je sanacija deponije i izgradnja sistema za degasifikaciju, kao i nastavak izgradnje sanitarne ćelije za odlaganje otpada.

- Vrijednost ovog projekta je oko četiri miliona maraka, a finansiran je iz IPA fondova. Završetkom ovog projekta stvorili bi se uslovi za odlaganje otpada u narednih nekoliko godina - podsjetila je Balabanova.

Gavranović i načelnik Odjeljenja za komunalne, stambene  i poslove saobraćaja Zoran Novaković posjetili su juče i azil za pse koji se nalazi u sklopu deponije. Dogovoreno je da bi  za narednu godinu trebalo da se planiraju sredstva kako bi se počelo sa izgradnjom novog azila u naselju Motike. Ukupna vrijednost ovog projekta je dva miliona, ali bi projekat trebalo realizovati fazno.


Dug dva miliona KM

Direktor DEPOT-a Novo Grujić je istakao da je najveći problem u funkcionisanju dug komunalnih preuzeća, koja dovoze smeće na deponiju, što otežava njihovo poslovanje.

- Pored toga, problem je i negativna kursna razlika, koja se pojavila ove godine zbog čega su uvećane rate kredita. Ukupan dug je oko dva miliona maraka zbog čega smo morali da tužimo pojedine opštine - kazao je Grujić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )