FOTO: null

Dvadesetdvogodišnja Ljubica Kvrgić, oboljela od cerebralne paralize, živi u veoma teškim uslovima sa majkom Rajkom u izbjegličkom naselju u Pučilama kod Bijeljine. Ova porodica jedva peživljava od minimalnih socijalnih davanja, tako da im je pomoć dobrih

Sudbina ili samo neshvatljiva ćud života, ali teško breme na svojim plećima već godinama nosi Rajka Kvrgić, izbjeglica iz Donjeg Vakufa.

Ova samohrana majka bolesne kćerke, poslije ratnih dešavanja, svoje mjesto pod suncem našla je u semberskom selu Pučile gdje živi u kontejneru.

„Izbjegla sam, šest godina živjela sam u Srebrenici pa pošto smo bili na bošnjačkoj zemlji morali smo se prebaciti negdje, bila sam kod brata na njegovom placu, pa sam prije tri godine prešla ovde“, priča Rajka Kvrgić.

U kontejneru, u jednoj maloj prostoriji punoj vlage, sa Rajkom živi i njena dvadesetdvogodišnja kćerka Ljubica koja boluje od cerebralne paralize.

Ljubica je nepokretna, ne može da govori i zahtjeva cjelodnevnu njegu.

„Bolesna je, nepokretna, moraš je i okrenuti i nahraniti i sve živo. Nepokretno dijete traži veliku pažnju i da ona bude u centru pažnje. Ako je malo zapostavljena postane jako agresivna".

Rajka nije u mogućnosti da radi zbog brige o djetetu o kojem se sama stara od ’96. godine kad je muž napustio, a novčana sredstva koja prima na ime tuđe njege i socijalne pomoći nisu dovoljna ni za osnovne ljudske potrebe.

„Ja njoj moram kupovati pelene, jedan dio pelena od 60 komada dobijam, ali nije dovoljno, pelene su jako skupe, kreme troši, ali ja nju moram obezbijediti“, kaže Rajka.

Mukama se ne nazire kraj, jer život u kontejneru sa bolesnom ćerkom ne može se ni smatrati životom dostojnim čoveku - kroz drhtavi glas priča majka oboljele Ljubice:

„Osnovno mi je to što ja nemam kupatilo i sad mi je najveći problem kako da je kupam. Dok mi je otac bio živ on mi je pomagao, jer moraš je staviti u banjicu pa oprati gornji dio, pa onda prebaciti na kauč, na plahtu, i onda donji dio. Dokle će i to tako biti ja ne znam”, dodaje Rajka.

Ovoj majci na izdisaju snage osmijeh njenog dijeteta je nada da će njenom čedu biti bolje.

Iako se svako jutro budi sa zebnjom šta će i kako će dalje, Rajka ne gubi nadu da će uz normalne uslove moći da posveti punu pažnju Ljubici iz čijih se očiju nazire vapaj za zdravom hranom, prostranim i udobnim krevetom i sigurnošću svakog dana.

„Ovo su teška vremena za mene i samo nek mi dragi Bog i dobri ludi pomognu, hvala im što mi daju moral da izdržim. Ne daj Bože meni nešto da bude šta bi bilo s nje“, tužno kaže majka Rajka.

TEL. ZA POMOĆ 
+387 66 289 389, 
+387 55 379 882 - Rajka Kvrgić

Žiro rаčun za uplate u BiH: Kvrgić Rajka, Raiffeisen BANK, 161 025 00000000 47 

Devizni račun za uplate iz inostranstva:

SWIFT CODE - RZBABA2S

RAIFFEISEN BANK DD BOSNA I HERCEGOVINA

ZMAJA OD BOSNE BB, SARAJEVO, BIH

RAJKA KVRGIĆ, PUČILE 3/7 BIJELJINA 

IBAN CODE - BA391612000096005176

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )