FOTO: Srpska Info

Organizovana kriminalna grupa u proteklom periodu ukrala je pet automobila sa placeva za prodaju auta, ali i parkinga na području Banjaluke i Cazina.

Zanimljivo je da članovi auto-mafije biraju isključivo „golfove sedmice“. Nijedna krađa do danas nije rasvijetljena.

Prema informacijama Srpskainfo, u krađama učestvuju dva, odnosno tri lopova obučeni u crne kombinezone i sa fantomkama preko glava. Osim fantomki, na glavama imaju i baterijske lampe.

Izvor  iz istrage otkriva da je posljednja krađa „sedmice“ izvršena 16. maja u Banjaluci, na placu firme „Antonić trejd“.

Lopovi su sa neobezbijeđenog parkinga odvezli crni “golf”, a materijalna šteta je procijenjena na 19.000 maraka.

Nekoliko dana prije krađe u Banjaluci na identičan način ukradena su i tri automobila „golf sedam“ sa placeva na području Cazina.

Policija ćuti
Do upita Srpskainfo iz Policijske uprave Banjaluka nije bilo saopštenja o krađi, a ćutanje je objašnjeno da se provjerava da li se radi o lažnoj prijavi.

Međutim, na području Banjaluke je i prije mjesec dana sa parkinga takođe ukraden „golf sedam“ bijele boje, pa oni koji se bave prodajom automobila upozoravaju da je na sceni očigledno dobro organizovana kriminalna grupa kradljivaca popularnih automobila.

– Banjaluka je ranije bila gotovo siguran grad, kada su u pitanju krađe luksuznih automobila, ali posljednje vrijeme pokazuje da je „rampa“ dignuta i za ovaj grad – navodi sagovornik čiji je identitet poznat redakciji.

“Sedmice” sakrivene
Da se radi o uznemirujućim informacijama govori i podatak da su prodavci automobila sa neobezbijeđenih placeva sklonili „sedmice“.

– Očigledno je da se radi o organizovanoj grupi. Prvo su prijavljene krađe ukupno tri automobila sa placeva u Cazinu, pa je ukradena „sedmica“ sa parkinga u Banjaluci i na kraju prošle sedmice ukraden je „golf“ sa placa takođe u Banjaluci. Nakon jedne od krađa, lopovi su sletjeli ukradenim vozilom, ali niko nema informacije da li ih je policija privela. Obzirom da nijedna krađa na području Banjaluke nije rasvijetljena, pojedini vlasnici odlučili su da povuku ova vozila sa placeva – objasnio je odlično obaviješteni izvor Srpskainfo.

Dodaje kako su kamere na području Cazina snimile da su lopovi obučeni u crne kombinezone sa fantomkama na glavama, te da u rekordnom vremenu otvore i odvezu auto.
Naoružani automatskim puškama
Odlično obaviješteni izvor navodi da su članovi auto-mafije maskirani, naoružani pištoljima i automatskim puškama. Dok jedan član grupe čuva stražu, drugi otvara automobil, obično kod vozačevih vrata. Otvaranje se vrši presijecanjem lima ispod vrata, a zatim slijedi onesposobljavanje brave.
– Po ulasku u auto, dekoderom zaobilaze ili deaktiviraju imobilizator elektronskog uređaja u vozilu, koji sprečava pokretanje motora bez originalnog koda, koji se nalazi u memoriji ključa vozila. Nakon što ukradu vozilo, skrivaju ih na unaprijed pripremljenim lokacijama, iznajmljenim garažama, parkinzima i slično – objašnjava naš izvor.

Nakon krađe vozila postoje četiri „puta“ kojim automobil može otići. Jedan je preko granice BiH, drugi da se krivotvori na druge dokumente, treći da se vrati putem novčanog otkupa, a četvrti da se rastavi u dijelove i proda.

Ispitivanja
Marija Markanović, portparol Policijske uprave Banjaluka, na upit Srpskainfo potvrdila je da je 16. maja ove godine prijavljena krađa automobila „golf sedam“.

– Zaprimljena je prijava da je tokom noći 15. na 16. maj ove godine sa parking prostora u Ulici Ivana Gorana Kovačića otuđen putnički automobil marke „golf“. Obavljen je uviđaj i ispitano je više osoba – izjavila je portparol Policijske uprave Banjaluka.

Dodaje kako je o svemu obaviješten dežurni okružni javni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, te da je rad na rasvjetljavanju krivičnog djela “teška krađa” u toku.

“Povezanost” s ubistvom
Zanimljivo je da je u Banjaluci prije mjesec dana ukraden bijeli „golf sedam“, identičan onome u kojem je nakon ubistva Slaviše Krunića zaustavljen Benedi Đukanović, označen kao jedan od izvršilaca teškog ubistva.

Međutim, do danas nije potvrđena informacija da li je Đukanović pobjegao u ukradenom golfu, što je malo vjerovatno, jer je nekoliko časova nakon ubistva legitimisan od strane policije na području Dervente. U policiji tvrde da ukradeni automobil i „golf“ u kojem je zaustavljen Đukanović nisu povezani.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )