FOTO: null

Novogodišnja euforija osjeća se u vazduhu, a da bi sve prošlo u redu pobrinuće se policajci i vatrogasci, koji će tu "najluđu noć" dočekati radno.

Oni apeluju na građane da se potrude da sve protekne mirno te da izbjegavaju incidentne situacije, uzdrže se od bacanja petardi i slično, posebno tokom proslava na otvorenom.

O tome koje ekipe će dežurati i šta očekuju od novogodišnje noći, razgovarali smo sa predstavnicima banjalučkih policajaca i vatrogasaca.

"Policija, kao i svake godine, pa tako i ove tokom predstojećih praznika pojačava patrole u svim dijelovima grada kako bi bili sigurni da će sve proći u najboljem redu i u skladu sa prazničnom atmosferom koja nam predstoji", rekao je Mladen Marić, načelnik CJB Banjaluka.

Marić naglašava da je broj krađa tokom te večeri inače sveden na minimum pa je evidentiran pad takvog tipa krivičnog djela.

Ipak, obračuni pesnicama su glavni krivac intervencija policije za vrijeme praznika.

"Najčešći oblik narušavanja javnog reda i mira su fizički obračuni, koji obično budu prouzrokovani od strane maloljetnika, tako da u takvim slučajevima naši pripadnici imaju najviše intervencija. Tu je takođe i razbijanje inventara gdje policija zna napravati neku intervenciju", kazali su iz policije.

Iz banjalučke Vatrogasne službe ističu da su tokom novogodišnjih noći imali intervencija zbog zapaljenih kontejnera i dimnjaka, te da je rijedak slučaj da je požar izazvan dekorativnom rasvjetom u domovima ili petardama.

"Tokom proslave, desi se da bude tek nekoliko intervencija na više lokacija, ali u većini slučajeva noć od koje se očekuje da bude spektakularna, protekne mirno", kazao je Milenko Šajić, koordinator za saradnju sa sredstvima informisanja.

Osvrnuvši se unazad nekoliko godina, na pitanje da li su i kakva iskustva imali sa težim požarima, naveli su primjer kada je vatromet prouzrukovao teži požar na jednom banjalučkom butiku.

"Prije desetak godina imali smo požar u centru grada, tačno u ponoć, a uzrok je bilo izvođenje vatrometa sa nebodera, usljed čega je vodopad varnica zapalio inventar na krovu butika ", kazali su iz Vatrogasne službe.

Navode i to, da su brzom intervencijom lokalizovali požar, ali i to da je pričinjenja jedna veća materijalna šteta.

"Za vrijeme dočeka, ekipa vatrogasaca je skoncentrisana na Trgu Krajine, gdje se održava centralna proslava, te je pojačan broj vatrogasaca tokom izvođenja vatrometa", rekao je Šajić.

On je apelovao na građane da se suzdrže od korištenja petardi i drugih eksplozivnih sredstava zbog njihove bezbjednosti kao i bezbjednosti drugih.

Iz banjalučke policije i Vatrogasne službe su poželjeli svima sretnu Novu godinu, uz želje da bude mirna i radosna.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )