FOTO: null

Četvrti grad po veličini u Francuskoj smešten je na jugu zemlje, a koja je njegova priča, saznaćete u tekstu.

Grad Tuluz broji 450 hiljada stanovnika, ali s okolnim područjem brojka se penje na milion i 250 hiljada, čime je Tuluz po veličini smešten odmah iza Pariza, Liona i Marseja. 

Nalazi se na jugu zemlje, gotovo na pola puta između Atlantika (udaljenost 230 kilometara) i Mediteranskog mora (udaljenost 150 kilometara). Pariz je udaljen 680 kilometara, do njega brzi voz dolazi za pet i po sati, dok do Marseja ima 400 kilometara. 

Jedan od domaćina Eura 2016 nastao je i razvio se iz nekadašnjeg galskog grada imena Tolosa, koji je u 5. veku bio prestonica vizigotskog kraljevstva. Ipak, verovatno je najpoznatiji po svojoj arhitekturi. Gradom prevladavaju ružičaste cigle od terakote tako da nosi nadimak La ville rose (ružičasti grad). 

Grad je i sedište Erbasa, jednog od najvećih i najvažnijih svetskih proizvođača aviona. Samim tim, jedan je i od centara evropske avioindustrije. Takođe, ovde se nalazi i sedište satelitskog navigacijskog sistema Galileo. Uz sve to, četvrto je studentsko središte u zemlji. 

Znamenitosti 

Capitole de Toulouse (gradska skupština) čest je motiv na razglednicama grada jer izgleda (pogotovo noću) veličanstveno. Njen neoklasicistički stil u kojem je napravljen, privući će svakog ljubitelja umetnosti. Još jedan česti motiv razglednica je i most Pont Neuf, izgrađen u 16. veku. Napravljen je na sedam lukova, prelazi reku Garone, a između ostalog, zanimljiv je i zbog svoje nesimetričnosti. Kroz grad prolazi i Canal du Midi (kanal dva mora) koji spaja Atlantik i Sredozemno more. Tačnije, kanal se u Tuluz uliva u gore spomenutu reku i nastavlja put prema okeanu. 

Ako ste slučajno gladni… 

Ovo je svakako jedan od gastronomskih centara Francuske, tako da ćete naći mnogo vrhunskih restorana, a pitanje je tek, koliko vam je džep dubok. Ako ste jedan od onih koji nemaju novčanih briga svakako preporučujemo restoran Mišel Saran, koji nosi i dve Mišelinove zvezdice. Jela su od 50 evra na više, ali ovo je mesto zaista posebno... Naravno, ko nema za fine restorane uvek može otići u Wok to Walk i za desetak evra uzeti izmešan pirinač, meso, povrće i uživati u mirisima kineske kuhinje.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )