FOTO: null

Egzotično porijeklo, uvijek atraktivno kod pasmine mačaka, zajedno sa najpoželjnijom od svih jednobojnih mačaka, rusku plavu mačku čini jednom od najljepših. Plava je originalna boja pasmine, a neki kažu, i jedina prava ruska, iako su u novije vrijeme razvijene crne i bijele varijante.

U svojim ranim godinama, na izložbama mačaka u Britaniji, sve su kratkodlake plave mačke prikazivane u jednoj klasi, bez obzira na tip tijela. Zbog toga, ruske plave mačke su se takmičile u istoj grupi kao i britanske kratkodlake.

Britanski tip, zbijen i zaobljene glave, uvijek je pobjeđivao u toj klasi, pa je zanimanje za rusku pasminu finijih kostiju i uže glave opadalo. Godine 1912. uspostavljene su zasebne klase za britanske i ruske plave mačke, koje su se tada još uvijek nazivale orijentalnim i zanimanje za ruske mačke ponovno je raslo.

Poput mnogih evropskih pasmina, ruske plave mačke su veoma loše prošle tokom Drugog svjetskog rata, pa su zapravo gotovo istrebljene, piše "Životinje.rs".

Međutim, krajem četrdesetih i početkom pedesetih godina uzgajivači u Skandinaviji počeli su da razvijaju pasminu ukrštanjem plave mačke iz Finske sa sijamskom koja je nosila gen za razređivanje koji je odgovoran za plavu boju.

Istovremeno su u Britaniji uzgajivači ruske plave mačke ukrstili dvije sijamske mačke plavih oznaka s drugima i dobili mačke s daleko izraženijim orijentalnim tipom tijela. U novije vrijeme uzgajivači nastoje da ponovno dobiju originalne karakteristike pasmine ukrštanjem sa britanskim plavim mačkama.

Najživopisnije karakteristike ruske plave mačke su njeno predivno gusto, sjajno krzno i lijepe smaragdno zelene oči. Mekana, gusta dvostruka dlaka, idealna zaštita tijela od ledenih vjetrova ruske zime, jedinstvena je na dodir. Britanski standardi pasmine dlaku opisuju kao "najtačniji kriterijum za rusku plavu mačku".

Originalna plava boja je ravnomjerna plava sa srebrnim sjajem koji krznu daje svjetlucav izgled. Mnogi uzgajivači tvrde da je krzno blistavije ako se manje četka! Razlog za to je činjenica da dlaka "strči", pa treba paziti da se ne priljubi uz telo, iako će se dlaka ruske plave mačke u vrhunskom stanju uspraviti, bez obzira na koji je način četkate.

Boja očiju je novijeg porekla: prve ruske mačke prikazane 1871. godine na izložbi u Kristalnoj palati u Engleskoj imale su žute oči, a tek su 1933. standardi pasmine tražili da budu što "življe zelene boje". Oči su izrazito krupne, bademastog oblika i široko razmaknute. Boja jastučića na nosu i šapama odgovara boji tijela, a rep se sužava prema zaobljenom vrhu.

Ruska plava mačka ima dobro razvijene mišiće, ali njeno tijelo nikad nije zbijeno ili teško. Duge noge osiguravaju eleganciju koja ne dopušta zbijenost. Glava je umjereno klinastog oblika i duža od ušiju do očiju nego od očiju do nosa, sa istaknutim jastučićima za brkove i velikim, šiljastim ušima široko razmaknutim na glavi.

Tihe i nimalo destruktivne, ruske plave mačke čine idealne kućne ljubimce, mada znaju biti veoma neljubazne prema strancima - u većini slučajeva ih prezirno ignorišu. Razlog takvom ponašanju je činjenica da svu privrženost čuvaju za svoje vlasnike i jedna za drugu.

Potiču iz Arhangelska
Ruske plave mačke navodno potiču iz luke Arhangelsk na Bijelom moru, odakle su ih pomorci šezdesetih godina 19. veka odveli u zapadnu Evropu. Ruska plava mačka bila je poznata i pod drugim nazivima: arhangelska mačka, španska plava mačka i malteška mačka. Međutim, od 1917. - razdoblja Oktobarske revolucije - do 1948. službeno su bile poznate kao orijentalne plave mačke.

Nisu priznate u Sjevernoj Americi
Ruska plava mačka vijekovima je ostala čistokrvna jer je gen odgovoran za razređivanje boje recesivan,i nikada ne prikriva druge boje. Novije ruske crne i ruske bijele mačke mnogi smatraju kontroverznim i nisu službeno priznate u Sjevernoj Americi ili od strane FIF-e. Najkontroverznije od svih su ruske mačke plavih oznaka, rezultat ranijih ukrštanja sa sijamskim mačkama.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )