FOTO: null

Moskva stopirala uvoz iz Bosne i Hercegovine uverena da im se potura roba iz trećih zemalja. Izvoznici ovim rizikuju posao vredan 98 miliona maraka na godišnjem nivou

IZVOZ robe, pre svega voća i povrća iz BiH u Rusiju, stopiran je jer Rusija sumnja da proizvođači voća i povrća u BiH nabavljaju robu iz trećih zemalja pa da istu prepakuju u BiH i šalju u Rusiju kao svoj proizvod, potvrđeno je "Novostima" u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ovakvim potezom izvoznici iz BiH reskiraju posao vredan na godišnjem nivou oko 98 miliona maraka, a samo ove godine ostaće kratki za 50 miliona maraka ukoliko ostane na snazi blokada izvoza.

Prema nezvaničnim informacijama iz Ministarstva, u čitavu situaciju mogla bi se uključiti i SIPA, kako bi se detljano istražilo ko izvozi kakvu robu iz BiH i da provere informacije iz Rusije o sumnjama da se radi o robi iz trećih zemalja.

Podsećanja radi, zbog prepakivanja mesa, koje se uvozilo iz Poljske, pa se zatim slalo u Tursku, stigla je početkom godine u BiH zabrana izvoza mesa iz BiH za Tursku.

Nakon akcije SIPA otkriveno je da su izvoznici mesa iz Travnika i Visokog isto nabavljali u Poljskoj, pa ga prepakivali i slali u Tursku. Nakon tri meseca blokade, Turske je u aprilu ove godine nastavila da uvozi meso iz BiH, ali uz znatno pojačanu kontrolu preko svojih inspektora u BiH.

Ministar za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH Mirko Šarović komentarišući privremenu zabranu uvoza u Rusiju poljoprivrednih proizvoda iz BiH kaže da je situacija i dalje dosta zamršena.

- Održao sam sastanak sa rukovodstvom zdravlja bilja i dao sam im instrukciju da upute pismo Ruskoj federalnoj upravi za veterinarstvo i fitosanitarni nadzor u kojem od njih tražimo da stave van snage privremenu zabranu izvoza u Rusiju i predložili smo da njihova inspekcija, odnosno delegacija kako oni zovu, dođu hitno u BiH tokom augusta ako žele, jer je bilo nesporazuma i razlitičih tumačenja oko ranijih zahteva ruske strane za dolazak u BiH - kazao je Šarović.

On je dodao da ruska strana ukazuje na povećan uvoz poljoprivrednih proizvoda iz BiH u prvoj polovini 2016. i ukazuju na nedostatak fitosanitarnog nadzora.

- Kada je u pitanju reeksport, i to jedna od tema koja će doći na dnevni red. Jasno je da je u prvih šest meseci 2016. izvoz u Rusiju veći i za 50 odsto, posebno jabuka, krušaka i drugih proizvoda iz BiH. U 2015. smo izvezli nešto malo više od devet hiljada tona jabuka, a u prvih šest meseci preko pet hiljada tona, slična situacija je sa kruškama, gde smo 2015. izvezli nekih sedam hiljada tona, u prvih šest meseci oko pet hiljada što govori o povećanju od preko 50 posto i verovatno je to razlog zašto je zabrinuta ruska strana. Mi ćemo sa svoje strane videti da li smo izvozili poljske ili naše jabuke - pojasnio je Šarović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )