FOTO: null

Republika Srpska ima dobre izvozne šanse kada je u pitanju proizvodnja voća i povrća, ali se to nedovoljno koristi, zajednička je ocena voćara i povrtara Republike Srpske.

- Trenutno najviše izvozimo jabuku, i to u Rusiju. Imamo pouzdanog kupca i sigurno plaćanje, tako da se tu trenutno odvija najviše aktivnosti, i takva je situacija bila i prošle i ove godine, kaže za "Novosti" predsednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović.

Osim jabuka, velika izvozna šansa je i izvoz šljive, ali je njen rod ove godine potpuno podbacio i proizvedene količine neće biti dovoljne ni za domaće tržište.

- Vremenski uslovi ove godine za šljivu su bili nepovoljni, kao i za krušku koja takođe može da se izvozi. Nažalost ni rod kruške ove godine nije dobar. Možemo izvoziti još i breskvu, ali nje ipak ima u manjim količinama - kaže Dojčinović.

Osim u Rusiju, Srpska jabuku izvozi i u skandinavske zemlje Norvešku, Švedsku, Dansku, ali to tržište ne želi ajdared, koji se najviše proizvodi u Srpskoj, nego zahteva posebne sorte i kvalitet jabuka kao što su pink, gala, breburn i fuđi.

Kada je u pitanju jagodičasto voće, za njim vlada ogromna potražnja u EU, a i u Evropi je poznat kvalitet naše maline, koja se najviše i proizvodi i izvozi.

- Jagodičasto voće postiže i jako dobru cenu, pa se za malinu tako moglo dobiti i dva evra po kilogramu. Sada je cena nešto niža, ali ne ide ispod tri marke - kaže Dojčinović.

Kada je u pitanju povrće, trenutno se najviše izvozi paprika i to za Rusiju, te paprika i krastavci za Švedsku, kaže za "Novosti" predsednik Udruženja povrtara RS Branko Mastalo.

On ističe da poljoprivrednici iz Srpske još ne mogu da izvoze krompir, ali da su eksperti iz EU koji su prošle godine bili u kontroli dali "zeleno svetlo" za izvoz srpskog krompira, tako da se očekuje da bi povrće koje se najviše proizvodi u RS za mesec dana moglo da "krene" u izvoz.

- Posebno prostor Lijevča polja i Semberije ima šansu u izvozu mladog krompira. Kada su u pitanju ostale kulture, možemo izvoziti još i kupus, luk i papriku. Ovo povrće se proizvodi više nego što su domaće potrebe - kaže Mastalo.


Nespremni za Hrvatsku

Povrtari Srpske su, priznaje predsednik ovog udruženja Branko Mastalo, nespremno dočekali ulazak Hrvatske u EU, posebno kada je u pitanju krompir i potrebne kontrole njegove proizvodnje, ali se nada da će s dozvolom koja se ovih dana očekuje iz Brisela konačno krenuti i izvoz krompira ka EU.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )