FOTO: null

Rusija se zagrijava 2,5 puta brže od svjetskog prosjeka, što je razlog sve češćih prirodnih katastrofa, upozorilo je u danas rusko ministarstvo za zaštitu okoline.

Istraživanje o stanju prirodne okoline u Rusiji tokom 2014. godine otkriva da su od 1976. do 2014. temperature u toj zemlji rasle u prosjeku za 0,42 stepena Celzijusa po dekadi, dok je na cijeloj planeti taj prosjek iznosio 0,17 stepeni.

"Klimatske promjene dovode do porasta broja opasnih meteoroloških pojava", navodi rusko ministarstvo na svom internet sajtu.

U Rusiji je prošle godine zabilježeno 569 prirodnih katastrofa, poput velike poplave na Altaju, na jugu Sibira, što je nezapamćeno, upozorava ministarstvo.

Ministarstvo je navelo da je ove godine zabilježen manjak vode na području Balkajskog jezera, čiji je nivo vode pao ispod kritične tačke, uzrokujući "katastrofalno povećanje broja požara".

Ministarstvo je, međutim, konstatovalo da su zime u pojedinim odblastima u južnom Sibiru i na krajnjem sjeveroistoku zemlje posebno hladne.

Ministar za vanredne situacije Vladimir Pučkov upozorio je u oktobru da se zemlja usljed globalnog zagrijavanja "suočava sa novim prijetnjama", te da je "neophodno preduzeti nove mjere kako bi se zaštitila infrastruktura".

"Permafrost se otapa, zemljotresi se dešavaju na mjestima na kojima ih ranije nije bilo, javljaju se klizišta, poplave", naveo je Pučkov.

Zima je ove godine u Moskvi prilično blaga sa temperaturama koje prelaze osam stepeni Celzijusa.

Ovaj "toplotni talas" primorao je gradske vlasti da zatvore klizališta na otvorenom koje Moskovljani obično masovno posjećuju u vrijeme praznika.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )