FOTO: null

Visoki predstavnik u BiH u izveštaju pred Savetom bezbednosti UN ponovo napao Srpsku. Dodik: Izveštaj pun netačnih ocena o RS, a to je tradicija koju on tamo promoviše

Predstavljajući ovogodišnji izveštaj pred Savetom bezbednosti UN, visoki redstavnik u BiH Valentin Incko je Republiku Srpsku naveo kao glavnu kočnicu u napretku BiH. Srpska, prema Incku, ne prihvata da je Radovan Karadžić zločinac jer je jedan studentski dom nazvala po njemu. Na listi spornih pitanja je, naravno i - referendum.

Predstavnici Rusije rekli su za Inckov izveštaj da je daleko od objektivnog, navodeći da Incko negativnim smatra sve ono što nije u skladu sa njegovim stavovima, a ne stavovima naroda u BiH. Ruska Federacija nazvala je Inckov izveštaj neobjektivnim smatrajući da je terorizam glavna pretnja BiH, koja se gura pod tepih. Poručili su Incku i da prestane da gura BiH u NATO i da se pozabavi svojom ulogom i podstakne lidere u BiH na unutrašnji dijalog.

Inače, podnošenje aplikacije za članstvo u Uniji, novi zakoni o radu, presude Karadžiću i Šešelju, te stopiranje referenduma o pravosuđu BiH, Incko je okarakterisao kao pozitivna dešavanja u novom izveštaju.

Istovremeno, trn u oku Incku su bile kako je naveo secesionističke najave iz Srpske, reakcije na presudu Karadžiću, imenovanje studentskog doma po prvom predsedniku Srpske, što je po njemu isto, kaže, kao da se dom u Austriji nazove po Hajnrihu Himleru. Nezamisliva je Incku bila i pretnja iz Srpske o prestanku saradnje sa SIPA, a istakao je i nespremnost BiH da se bori protiv terorizma.

Milorad Dodik, predsednik RS, rekao je da je izveštaj visokog predstavnika u BiH Valentina Incka pred Savetom bezbednosti UN, iako ga nije video, verovatno pun spekulacija i netačnih ocena o RS, "što je deo tradicije koju on tamo promoviše".

- I mi smo tamo dostavili naš izveštaj i meni je drago što će putem određene strukture, pre svega ruske, on biti dostupan i drugim članicama SB i čuće se i naše viđenje svega toga - rekao je Dodik, i dodao da visoki predstavnik godinama ne odustaje od iste prakse i spekulacija i netačnih podataka koje daje svetskoj organizaciji.

CRKVI DAO 10.000 MARAKA

INCKO je tokom boravka u Njujorku obišao zgarište pravoslavne crkve Svetog Save u Njujorku, koja je na Vaskrs izgorela u požaru, i donirao novac za obnovu crkve. On je, u pratnji prote Đokana Majstorovića, starešine crkve, obišao ostatke crkve, i rekao je da ga je pogodila tragedija koja se ovde desila i podržao napore za obnovu crkve. Kako smo saznali, Incko je uplatio 10.000 maraka na račun za obnovu crkve, koja je jedna od najstarijih u najvećem američkom gradu.

Incko je u Njujorku živeo tri godine, gde se i venčao. Ktitor je Pravoslavnog fakulteta u Beogradu od 1986, a učestvuje i u obnovi pravoslavne katedrale u Mostaru.

"ZAKUVAVA" PRILIKE U RS

Nenad Stevandić, potpredsednik Narodne skupštine RS, kaže za "Novosti" da Incko pravi tendenciozne izveštaje i priprema teren da RS bude tema međunarodnih krugova u negativnom smislu.

- Očigledno da Incko ovakvim izveštajima sprema teren za nasrtaje na Srpsku iz međunarodnih krugova. Zanimljivo je da u izveštajima nema Federacije BiH i da se ona ne spominje u negativnom smislu, već samo Srpska. Incko očigledno samo traži povod da se radikalizuje situacija u Srpskoj i BiH. Bilo je i težih situacija u BiH pa nisu bili ovakvo tendenciozni izveštaji iz OHR - kaže Stevandić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )